ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  Click hier om de rubriek af te drukken

December 2005

ARTIKELS

Vrouwelijke politici scholen zich bij

Op vraag van de dienst Gelijke Kansen van de Provincie Antwerpen richt Ada tot eind dit jaar informaticacursussen in voor vrouwelijke politici. Niet minder dan veertig vrouwelijke politici schreven zich in. Een tiental onder hen hebben ondertussen de cursussen voor beginners afgewerkt. Ada peilde naar hun ervaringen.

**Lees meer**

Schiet Peeceefobie-campagne haar doelpubliek voorbij?

In de Federale Overheidscampagne Peeceefobie over veilig computergebruik speelt huisvrouw Ginette de hoofdrol. Hoewel in het televisiespotje Ginette van pc-vrezende jaren ’50 huisvrouw uitgroeit tot dé voorvechtster van veilig internet en er zelfs een boek over schrijft, wordt ze niet door iedereen even grappig gevonden. Ada tekende tal van reacties op, maar geraakt er niet uit wijs. Is de Peeceefobie-campagne nu een goede dan wel een slechte campagne? Aan u het laatste woord: doe de peeceefobie-poll!

**Lees meer**

Inspirerende verhalen over vrouwen en ICT

"Informatie geeft vrouwen nieuwe keuzemogelijkheden en kansen die anders misschien onbenut zouden zijn gebleven," aldus Sophia Huyer van de non-profitorganisatie WIGSAT in de introductie van "Password: Women." De film die gemaakt werd in 2003, het jaar van de eerste World Summit on the Information Society. Een film boordevol inspiratie, nu ook verkrijgbaar op video.

**Lees meer**

Persoonlijke thema’s populairst

Naar aanleiding van een artikeltje op Ada’s website over weblogs op het internet, lanceerde Ada afgelopen mei haar eigen Adaology, een weblog - heel simpel - over weblogs. In dit artikel kijken we terug op onze bevindingen.

**Lees meer**

FOCUS OP

Zelfscholingsnorm bij IT is obstakel voor vrouw

"Informatica kan je niet leren", of "ik heb alles op mezelf geleerd!" Het zijn opmerkingen die je vaak hoort in het IT-milieu. Autodidactisch leren of leren zonder begeleiding staat inderdaad bekend als een goede methode om met de computer te leren omgaan, en bovenal als een methode die voor de bedrijfswereld kostenbesparend is. Maar niet iedereen leert even graag zonder begeleiding. Niet iedereen haalt er namelijk hetzelfde voordeel uit, en voor vrouwen kan het verplichte gebruik van deze methode een waar obstakel zijn. Ada legt uit waarom.
**Lees meer**

Is telewerk een wondermiddel?

Telewerken of werken van op afstand, meestal van thuis uit, wordt vaak in één adem genoemd met minder files, een beter evenwicht tussen gezin en arbeid, een oplossing voor de carrière van vrouwen,... Maar is dat wel zo? Ada stoof achter de waarheid aan en laat in deze focus het licht schijnen op een aantal belangrijke elementen. Elementen waarmee ook u, zo u telewerk overweegt, met kennis van zaken een beslissing zal kunnen nemen.
**Lees meer**

Zelfvertrouwen, eigenwaarde, deskundigheidsgevoel,… en IT

Als het waar is dat vrouwen minder zelfvertrouwen hebben dan mannen, en ook meer dan mannen worden aangespoord om bescheiden te zijn, hoe dan als werkgever de capaciteiten van vrouwen correct inschatten? In deze focus: enkele elementen die inzicht verschaffen in de sociaal-culturele belemmeringen van vrouwen op de arbeidsmarkt en IT-sector. De IT-sector of dè sector waar professionele vaardigheden, meer dan waar ook, voortdurend evolueren en salarissen het resultaat zijn van individuele onderhandelingen.
**Lees meer**

KORT

Congres "Women in ICT 2005"

Op 15 december gaat de tweede editie van start van "Women in ICT". Bedoeling is via tal van interventies te achterhalen waarom vrouwen, hoewel 100% ICT-compatibel, nog altijd in veel mindere mate de weg vinden naar een ICT-functie dan mannen, en wat daaraan kan worden gedaan.
**Lees meer**

Wiki in het onderwijs

Wiki is een methode om gezamenlijk inhoud te schrijven en te ordenen. Het idee is dat de kwaliteit toeneemt als iedereen de inhoud van teksten mag verbeteren.
**Lees meer**

Link in de Kabel

Een tiental organisaties openden gezamenlijk een computercentrum dat zich richt op kansarme jongeren.
**Lees meer**

Nog achttien mentor-plaatsen vrij

Op 7 februari 2006 is het voor de laatstejaars van het Sint-Lodewijk en Sint-Annacollege te Antwerpen D-day. Dan lopen niet minder dan 45 meisjes een dag mee met een inspirerende informaticus m/v. Uw bedrijf doet toch mee?
**Lees meer**

Doe de grote Gender & ICT quiz...
Eenentwintig quizvragen om uw kennis, visie en attitude te testen ten aanzien van vrouwen in informaticaberoepen. Vragen over arbeidsvoorwaarden, het beeld van de vrouwelijke en mannelijke informaticus, manieren om sommige situaties te verbeteren, en nog veel meer. Doe Ada’s Grote Gender & ICT quiz en trek samen met uw collega’s het debat binnen uw onderneming op gang en maak in de kortste keren ook van uw bedrijf een Best Work Place om fier op te zijn.
*** naar quiz ***

De wereld, één grote databank!

Ook al beseffen we het niet altijd, databanken komen we vandaag overal tegen. Die databanken uitdenken, goed structureren en beheren is de job van een database architect en database beheerder. Isabelle en Caroline vertellen er u alles over...

Carolina (Nederlandstalige versie)
Isabelle (Franstalige versie)

isabelle

QuickTime :
klein formaat (4 MB)
groot formaat (7 MB) vo.NL st. FR

WindowsMediaVideo :
klein formaat (4 MB)
groot formaat(8 MB)

QuickTime :
klein formaat(4 MB)
groot formaat (7 MB) v.o. FR st. NL
WindowsMediaVideo :
klein formaat(4 MB)
groot formaat (8 MB)

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium