ADA : Femmes et nouvelles technologies  - Femmes et  IT - Femmes et TIC
 

zoek

Newsletter

 
 
  cliquez ici por imprimer la rubrique

De genderkloof

De cijfers

Veel vrouwen gebruiken computers, op het werk of privé, maar zeer weinig maken er hun beroep van. Hoeveel vrouwen werken in de ICT sector, volgen een informatica-opleiding en maken dagdagelijks gebruik van informatica?
*Lees meer*

Vrouwen & IT: de kloof ontstaat in het gezin…

Waarom zijn er zo weinig vrouwen in informatica? Kwade tongen beweren dat vrouwen minder interesse zouden hebben voor informatica. Maar alles wijst erop dat er iets schort aan de opvoeding, zodat er al op prille leeftijd een informaticakloof tussen jongens en meisjes ontstaat...
*Lees meer*

Vrouwen & IT: de aanpak op school

De ervaring van jonge meisjes met computers is vaak beslissend voor hun toekomst in informatica: op school worden clichés bevestigd of doorbroken, groeit een voorliefde voor informatica of wordt belangstelling juist onderdrukt…
*Lees meer*

Vrouwen & IT: een weinig verwelkomende werkplek

Vrouwen onderschatten hun technische kennis en vinden het ’gegooi’ met technische termen maar niks. Hoe competent ze ook zijn, ze riskeren in de mannenwereld niet erkend te worden.
*Lees meer*

De beeldvorming

De vicieuze cirkel is rond: vooroordelen en een verschillende socialisatie zorgen ervoor dat weinig vrouwen computersystemen ontwikkelen, informatica onderwijzen en meebeslissen in de wereld van de ICT. Software, spelletjes, reclame en functieprofielen worden vanuit een mannelijk perspectief ontwikkeld, de computer wordt een ’mannelijk’ ding, de informaticus een ’nerd’, de vrouw een computer’kluns’.
*Lees meer*

Databank met de referentieteksten


*Lees meer*

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium