Ict-STER project in Nederland
In Nederland bedraagt de participatie van vrouwen in ICT zo’n 10%. Net als Ada in België probeert Ict-STER in Nederland meer meisjes enthousiast te maken voor een toekomst in IT.
Ict-STER is een initiatief van VHTO [1], in partnerschap met een reeks onderwijsinstellingen, bedrijven, beroepsverenigingen van informatici en ict-docenten, en expertisecentra op het gebied van gender en ict/techniek. 
Net als Ada maakt Ict-STER dus gezamenlijk werk van de participatieverhoging van meisjes in de ict en koos het voor een integrale aanpak: genderinclusieve onderwijsvernieuwing die gepaard gaat met sensibilisering van docenten, ouders en beleidsvoorbereiders, en met ondersteunings- en beeldbeïnvloedende acties gericht op meisjes.
Een greep uit de acties en producties van ICT-ster:
Spiegelbeeld [2]
Een online databank met vrouwelijke professionals die bereid zijn langs te komen tijdens een voorlichtingsactiviteit voor studiekeuze in het voortgezet onderwijs. Er zijn ook enkele filmpjes [3] met vrouwelijke professionals/studenten getuigen over hun baan/opleiding.
STERzaken [4]
Online niewsbrief van het Ict-STER project.
Dig-e-vent [5]
Een event voor scholieren georganiseerd in samenwerking met de Informatica Communicatie Academie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Workshops, presentaties, films en tentoonstellingen om zichtbaar te maken hoe breed, divers en inspirerend ICT is en welke invloed het heeft in ons dagelijks leven.
Studium Generales
Via de website en via expertmeetings: verspreiding van de kennis over gender en ict en van activiteiten op dit gebied.
Onderzoeksverslagen
Meisjes en ICT in het onderwijs
Het imago van ICT: onderzoek naar keuzemotieven van scholieren
Kennisdocument Genderinclusiviteit: naar aantrekkelijke ict-opleidingen voor meisjes en jongens
Activiteiten
Mentorprogramma Ict-STER Fontys Hogeschool : mentoring van meisjes door I-studenten
Brochures & flyers
Flyer Ict-STER
Flyer Spiegelbeeld
Flyer voor ouders en docenten: meisjes en ict
Het Ict-STER project startte in 2005 en loopt door tot december 2007. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het EQUAL-programma (ESF).
Onder de naam E-WiT [6] is een samenwerkingsverband aangegaan met twee andere EQUAL-projecten: het Engelse project Equalitec [7] en het Italiaanse project TechnéDonne [8]. Deze drie projecten bouwen onder andere een virtuele kennisbank om informatie en ervaringen uit te wisselen en stellen een overzicht van good practices op het gebied van meisjes/vrouwen en ict op.
Lize De Clercq juni 2007
Forum de l'article
|