ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories Studentes & Cursistes

Interview met Véronique, cursiste bij Interface3

Waarom koos je voor een informaticaopleiding?
Ik besloot deze opleiding te volgen omdat ik graag van werksector wou veranderen. Toen ik aan deze opleiding begon dacht ik dat deze voornamelijk bureauticatoepassingen en systeembeheer zou inhouden, want dat was mijn idee over informatica. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het een vrij technische opleiding zou zijn.

Wat wist je over informatica voor je aan de opleiding begon?
De naam van de opleiding vond ik nogal verwarrend. NT-Expert… ik wou wel graag expert worden in iets, maar ik wist niet dat NT een besturingssysteem was om netwerken te beheren, ik wist in het begin zelfs niet wat een besturingssysteem was.

Hoe kijk je aan tegen techniek?
Ik zag dat een andere organisatie een soortgelijke opleiding (NT-expert) aanbood onder de naam ’Netwerk support’, waarbij het gaat over beheren en onderhouden van netwerken. In deze benaming hoor je onmiddellijk het technische aspect van de opleiding. Als ik deze aankondiging ergens zou hebben gelezen, weet ik niet of ik me aangesproken zou hebben gevoeld, want de techniek wordt hier heel erg benadrukt. Nochtans verwoordt ze helemaal de inhoud van de opleiding.

Wat spreekt je aan in informatica?
De domeinen die mij erg interesseren zijn Access en Netwerken. Access omdat je databanken echt moet beheren en ze van bij het begin heel doordacht moet opstellen en moet nakijken hoe je alles het best benoemt. Netwerken omdat ik graag iets ontwikkel en organiseer, en er graag voor zorg dat alles goed gestructureerd is en goed functioneert.

Hoe kijk je nu aan tegen informatica ?
Omdat ik nu weet hoe ik een programma moet gebruiken, heb ik minder schrik om iets te openen of te bewerken. Het feit dat informatica voor mij onbekend terrein was, was de reden waarom het me niet eerder interesseerde, het is echt zo: onbekend is onbemind!

Hoe zie je je toekomstige job?
Op dit moment wil ik de materie goed beheersen en automatismen verwerven. Dat is de reden waarom ik ondersteuning, helpdesk, wil doen. Als ik die automatismen heb verworven, zou ik, als ik de kans heb, graag verder gaan. Maar voor verantwoordelijke netwerkbeheer vraagt men een grote beschikbaarheid, en die kan ik niet garanderen (ik heb twee kinderen). Ik heb ook nog steeds zin om opleiding te geven, waarschijnlijk zal ik dat gaan doen. Alles hangt natuurlijk af van de mogelijkheden in het bedrijf waar ik voor zal solliciteren.

Wat zijn volgens jou de redenen waarom meer vrouwen zich op informatica zouden moeten toeleggen?
Men kan alles leren, als men maar wil. Men kan bijvoorbeeld, zoals ik, om de verkeerde redenen met een opleiding beginnen, en er achteraf plezier in krijgen. Men kan ook dingen leren waarvan men nooit had gedacht dat men ze zou kunnen leren.

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium