ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories Super Users

Interview met Annick Daniëls, wetenschappelijk medewerkster bij Innogenetics

Sinds 1999 werkt Annick Daniëls als biochemicus bij het biotechnologisch bedrijf Innogenetics(1). Haar beroep veronderstelt niet alleen wetenschappelijke kennis. Goed overweg kunnen met de PC is ook een vereiste.

Kan je je huidige functie omschrijven?
Ik werk op het departement Research & Development (R&D), op de afdeling Onderzoek dus. Onze afdeling levert vooral diensten aan de andere eenheden binnen het bedrijf en soms ook aan derden. Die diensten kunnen zeer uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld de karakterisatie van een gesynthetiseerd produkt om te zien of het echt wel zo in elkaar zit als verwacht. Of om te zien of verschillende producties van één en hetzelfde produkt steeds hetzelfde resultaat opleveren. Een soort van kwaliteitscontrole dus. Soms gaat het over grote projecten die bijna volledig binnen onze afdeling lopen. Het zoeken naar diagnostische merkers is daar een voorbeeld van. Ik ben verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van experimenten en de verwerking en rapportering van de resultaten.

Is de inhoud van je job veranderd met de jaren?
De globale inhoud is niet zozeer veranderd, maar er is wel wat veranderd op het vlak van de gebruikte technieken. Om deze aan te leren is voorzien in opleiding on-the-job, eventuele externe cursussen en seminaries.

Heb je bijkomende opleidingen gevolgd?
Ik heb enkele externe cursussen om nieuwe technieken of de werking van nieuwe toestellen aan te leren. Door het werken met allerlei software, is mijn interesse voor informatica toegenomen. Ik heb dan ook op eigen initiatief de Aanvullende opleiding in Informatica gevolgd aan het LUC (weekendopleiding, 2001-2003). Daar heb ik heel wat interessants geleerd, maar enkel het topje van de ijsberg. De opleiding op zich vond ik wel iets te theoretisch, maar ja, wat wil je aan de univ...

Maak je veel gebruik van de computer?
Ik maak veel gebruik van de computer, zowel voor de verwerking van resultaten met behulp van specifieke software, als voor de rapportering ervan: verslagen opmaken, presentaties, enz.

Welke computerproblemen heb je al eens?
De laatste tijd valt dat nogal mee. Maar de meeste problemen zijn netwerkproblemen. Voor dergelijke problemen kunnen we beroep doen op de IT-afdeling. Als ik enig vermoeden heb van wat er mis zou kunnen zijn, probeer ik het eerst zelf op te lossen en als dat niet lukt bel ik de IT-afdeling.

En wat met de flexibiliteit?
Dat valt best mee. We beginnen tussen half acht en half tien en werken minstens acht uur, de middagpauze van minstens dertig minuten en maximum twee uur niet meegerekend. Dat is dus veertig uur per week. In feite moet dit een 38u-werkweek zijn, maar per maand krijgen we één dag compensatie. Sommigen werken ook viervijfde, maar daar staat wel een maximum op.

Wat is het leukste aan je job?
De afwisseling, de mogelijkheid om nieuwe dingen/technieken/toestellen te leren, en de grote mate van zelfstandigheid.

En wat met de verhouding werk/privé?
Ook dat valt prima mee. Ik tracht sportief te zijn door regelmatig te squashen en te zwemmen. Ik lees ook veel, vooral romans. En ja, ik ’pruts’ graag op de computer. Ik probeer mezelf momenteel Java aan te leren...

Interview opgetekend door
Katja Van Cauteren
april 2005

Noten
(1) Innogenetics NV is een biotechnologisch bedrijf zowel actief op het vlak van diagnostica als therapeutica voor ondermeer infectieziekten (b.v. HepatitisC), neurodegeneratieve ziekten (b.v. de ziekte van Alzheimer) en autoimmuun-ziekten (b.v. reumatoïde arthritis).

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium