ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories Informaticae

Interview met Erna, analist-programmeur bij Smart solutions

"Als je naar films kijkt dan zijn alle IT-ers heel saaie mensen. Ik ben nog geen één saai mens tegengekomen. De meeste IT-ers hebben er ook geen problemen mee dat er vrouwen rondlopen, integendeel zelfs."
bekijk de video


Erna

Wat is je taak als analist-programmeur?
Ons bedrijf maakt software voor bedrijfsbeheer. Ons eindproduct kan een rapport zijn met statistieken, maar kan ook een gebruiksvriendelijk scherm zijn waar de gebruiker waarden kan ingeven die dan op een fatsoenlijke manier in een database terechtkomen. Eerst gaan we de noden van de klant analyseren en daarna schrijven we een programma dat aan die noden voldoet.

Wat is programmeren?
Er bestaan verschillende programmeertalen. Een programmeertaal bestaat eigenlijk uit codes die je kan gebruiken om dingen te doen gebeuren. Programmeren is de code op de juiste plaats zetten zodat alles in de juiste volgorde gebeurt. De eerste programmeertaal waarmee ik in contact kwam, is Turbo Pascal. Dat was in het begin vrij moeilijk, maar eens je kan programmeren in één taal is het gemakkelijk om een andere taal te leren.

Hoe gaat een opdracht in zijn werk?
Bij grote projecten is er een projectleider en die organiseert wie wat zal doen. Bij kleinere projecten kan het zijn dat je rechtstreeks in contact met je klant staat en dat je alles (de analyse, het programmeren, de eerste tests) zelf moet doen.

De software-industrie is een snel evoluerend landschap. Hoe blijf je bij?
Met een groot deel van de vernieuwingen kan je zelf bijblijven met behulp van internet. Bij andere vernieuwingen is dat niet zo evident en dan kan je een cursus volgen.

Hoe ziet je werkomgeving eruit?
Voor mijn werk kan het zijn dat ik naar een klant gestuurd wordt en dat kan eender waar zijn, maar het kan ook zijn dat we hier van op kantoor op het systeem van de klant kunnen werken. En dat we dus voor de klanten werken van op kantoor.

Wat vind je zelf het aantrekkelijkst aan je job?
Ik ben industrieel ingenieur scheikunde van opleiding. Ik heb een aantal jaar gewerkt als laborant en daar is het wel het probleem dat je niet te veel mag nadenken. Als er bijvoorbeeld een proef mislukt of je komt niet tot het gewenste resultaat, dan mag je niet te veel nadenken over wat er fout gelopen kan zijn. Nu zit ik in een job waarin ik wél mag nadenken en dat is heel aangenaam. Je krijgt ook altijd andere problemen voorgeschoteld, de job is heel afwisselend en je mag volop je eigen creativiteit gebruiken om tot een oplossing te komen.

Hoe is het om als vrouw in de IT-sector te werken, toch eerder een mannenwereld?
Heel aangenaam, ook omdat het helemaal anders is dan ik eerst had gedacht. Als je naar films kijkt dan zijn alle IT-ers heel saaie mensen. Ik ben nog geen één saai mens tegengekomen. De meeste IT-ers hebben er ook geen problemen mee dat er vrouwen rondlopen, integendeel zelfs.

Ondervind je specifieke voor- of nadelen als vrouw?
Ik kan niet vergelijken want ik ben geen man. Dus ik kan niet zeggen of er opvallende voor- of nadelen zijn. Ik heb ooit eens met een IT-manager gesproken en die vertelde me ronduit dat hij liever vrouwen aannam omdat die alles meer tot in de puntjes afwerken.

Is dat ook je eigen ervaring?
Ja, ik ben ook wel zo. Ik laat niet los vooraleer ik het echt fatsoenlijk vind.

Hoe flexibel moet je zijn?
Ik denk dat je tegenwoordig overal flexibel moet zijn, maar hoe ik het hier ervaar is dat de flexibiliteit van twee kanten komt. Als je heel vroeg begint te werken, kan je heel vroeg stoppen, maar als er een deadline komt, dan kan het wel eens zijn dat je overuren moet kloppen.

Valt deze functie te combineren met een gezinsleven?
Ja, heel zeker. Veel van de collega’s hebben gezinnen met kinderen. Deeltijds werken is in de meeste bedrijven ook geen probleem.

Welke persoonlijke eigenschappen of capaciteiten heb je nodig om succesvol te zijn in deze job?
Je kan het best creatief zijn, goed problemen kunnen oplossen, van een uitdaging houden en goed met mensen kunnen omgaan.

Waarom zou je deze job aanraden aan een vriendin?
Ik beschouw het als een sociale job, natuurlijk niet te vergelijken met wat mensen in een ziekenhuis doen bijvoorbeeld, maar uiteindelijk creëer je iets waar de mensen beter van worden doordat ze efficiënter kunnen gaan werken.

Opgetekend door: An Colpaert

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium