ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Archief

Wiki in het onderwijs

Wiki is een methode om gezamenlijk inhoud te schrijven en te ordenen. Het bekendste voorbeeld is de Wikipedia (1), de encyclopedie op het internet geschreven door surfers. Maar Wiki kan meer.

Als je tegenwoordig op Google de naam intikt van een redelijk bekend persoon, heb je grote kans dat een pagina van Wikipedia tussen je zoekresultaten zit. De Wikipedia is opgesteld door middel van vrije software met de leuke naam Wiki Wiki. Dat is trouwens een woord uit het Hawaïaans (net zoals ’aloha’) en betekent zoveel als ’vlug’ en ’beweeglijk’.

Een wiki (dat is kort voor Wiki Wiki Web (2)) kan iedereen opstellen. Het is een methode om kennis te delen. Het idee is dat de kwaliteit toeneemt als iedereen de inhoud van teksten mag verbeteren. Sommige wiki’s werken met bv. een handtekening om aan te geven dat de tekst af is om te voorkomen dat andere gebruikers aan ’jouw’ tekst gaan veranderen voordat jij er mee klaar bent.

Herman Bruyninckx van de KU Leuven pleit voor het gebruik van Wiki in het ICT-onderwijs. In een presentatie van Regionale Expertisenetwerk (REN) Vlaanderen (3) op 21 oktober 2005 stelde hij het Wiki concept voor als volgt:
1. Enkelen hebben visie over educatief materiaal en
2. enkelen werken structuur van het geheel uit
3. Enkelen vullen structuur reeds gedeeltelijk in
4. Velen vullen structuur verder aan
5. Iedereen gebruikt resultaat
6. Een professionele organisatie levert infrastructuur.

Het verrassende voorbeeld dat hij gaf van een Wiki in het onderwijs is de website www.godsdienstig.be (4). Op deze site bieden leerkrachten godsdienstonderwijs sinds kort foto’s, slides, teksten en internetlinks die bruikbaar zijn in lessen godsdienstonderwijs. Helemaal volgens het principe: enkele werken de structuur uit, velen vullen aan en iedereen gebruikt het resultaat.

Een ander voorbeeld van een werkgroep die met Wiki werkt, is het Debian Women Project (5). Er worden nog vertalers gezocht! Trouwens, ook op Wikipedia is nog genoeg te doen, zoek maar eens op Ada Lovelace (6), die tekst kan toch beter?

Marlies Klooster
november 2005

Noten & links
(1) Originele WikiWikiWeb
(3) Ren Vlaanderen
(4) www.godsdienstig.be
(5) Debian Women Wiki
(6) Vergelijk de Ada-versie op: www.ada-online.org met de Wikipedia-versie op: nl.wikipedia.org

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium