ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Archief

Leuven opent Open Computerleercentrum

Link in de Kabel

In Leuven worden digitale bruggen gebouwd. Een tiental organisaties heeft gezamenlijk een computercentrum geopend dat zich richt op kansarme jongeren.

link kabel Een tiental jongerenorganisaties in Leuven bespeurde een kink in de kabel. Studies wijzen op een duidelijk verband tussen computerbezit/internettoegang en de financiŽle slagkracht en het studieniveau van ouders. Kansarme jongeren vallen uit de boot. Nochtans bieden de huidige multimediamogelijkheden enorme kansen tot maatschappelijke integratie voor kansarme jongeren en kun je in de meeste studies en jobs niet slagen zonder een basiskennis van de computer.

Het gevaar van een nieuw analfabetisme, een kenniskloof die kan evolueren tot een sociale kloof is reŽel. De organisaties die in Leuven kansarme jongeren begeleiden, proberen met de opening van het Open Computerleercentrum hun steentje bij te dragen om die kloof te vermijden. Met de opening van Link in de kabel willen ze de computer zo toegankelijk mogelijk maken voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. Het centrum wil ervoor zorgen dat in alle leefgroepen, jeugdhuizen, buurtwerkingen, etc. waar kansarme jongeren komen, een computer aanwezig is. Ook wil het centrum dat die de computers zo goed mogelijk werken en dat er begeleiding is zowel voor de jongeren als voor de begeleiders.

Er is daarom een begeleiderspool (een pool van vrijwilligers die de kinderen en de jongeren pedagogisch begeleiden in het aanleren van alle computeraspecten). Zij worden de Linkers genoemd. Ook is er een helpdesk, bemand door vrijwilligers, om computers die haperen binnen de jongerenorganisaties terug aan de praat te krijgen.

Het Open Computerleercentrum bestaat uit drie units: een verdieping met internetcomputers waar je mail kan lezen en het internet op kan. Een verdieping hoger staan meer computers waar de jongeren meer gerichte informatie kunnen krijgen. Onlangs opende de derde unit zijn deuren. Hier worden computerlessen gegeven aan kleine groepen (tot 10 personen). Telenet en Microsoft steunen het initiatief.

Marlies Klooster
november 2005

Noten & links
(1) www.linkindekabel.be

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium