ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories Informaticae

Interview met Yin, PC-techniekster

Yin is PC-techniekster en maakte van haar hobby haar beroep. Ze volgde een opleiding en kon meteen aan de slag. Volgens Yin wordt je in dit beroep in de beginfase als vrouw beter opgevangen, maar moet je je wel waarmaken. Eens die fase voorbij loopt alles gesmeerd, en krijg je als vrouwelijke PC-technieker alleen positieve reacties. Bekijk de video :
QuickTime (v.o NL s-t FR): QuickTime | WindowsMediaVideo : Windows Media Player

Hoe ben je in deze job terechtgekomen?
Ik hou van techniek en ik was altijd met mijn pc-tje bezig. Op een gegeven moment ben ik in de pc-wereld gaan werken, eerst als helpdeskmedewerker en dan als netwerkbeheerder. Uiteindelijk dacht ik: ik wil hiermee verder en dus volgde ik een opleiding. De rest van het verhaal is pure hobby.

Waaruit bestaat het beroep van PC-technieker?
Als PC-technieker haal je kapotte of verouderde computers uit elkaar, om ze te herstellen of op te waarderen en ze daarna weer in elkaar te steken. De problemen met computers kunnen sterk uiteenlopen. Sommige computers hebben enkel een kapotte voeding en dan is het een koud kunstje om er een nieuwe voeding in te plaatsen. Soms moet je uiteindelijk de hele computer uit elkaar halen, tot alleen het moederbord overblijft en je vanalles moet testen en je vaak uren naar oplossing zoekt.

Hoe ziet je werkdag eruit?
’s Morgens kijken we wat er in de agenda staat en als er intern een PC in het rek klaarstaat herstellen we die. PC-technieker is echter niet alleen een kantoorjob, je moet ook vaak de baan op, voor interventies bij klanten. Met onze werkauto vol reserveonderdelen gaan we dan ter plekke aan de slag.

Wat zijn de carrièrekansen van een PC-technieker?
De kloof tussen PC-technieker en netwerkingenieur is niet zo groot. Als PC-technieker kom je bij veel klanten en de problemen met PC’s hebben vaak te maken met kleine problemen met het netwerk. Het begint klein, maar voor je het weet ben je netwerkingenieur!

Over welke persoonlijk eigenschappen moet je als PC-technieker beschikken?
Je moet absoluut een goede gezonde logica hebben en ook wel doorzettingsvermogen. Bovendien moet je ongelofelijk leergierig zijn, want de informaticawereld houdt nooit op, er komt altijd iets nieuws uit, er zijn altijd nieuwe technieken. Technische bagage is niet vereist, als je een beetje handig bent, komt de techniek vanzelf. Kennis van het Engels is wel vereist, want in IT is alle informatie en zijn alle handleidingen in het engels.

Hoe is het om als vrouw in de zeer mannelijke IT-wereld te werken?
Ik voel me niet anders als vrouw in de informaticawereld, ik doe gewoon mijn job en ik doe wat ik graag doe. Natuurlijk zijn er ook nadelen als vrouw, maar de voordelen zijn er evengoed. Positief is dat je in de beginfase als vrouw beter wordt opgevangen door de mannelijke collega’s dan een mannelijke stagiair. Je opleiding gaat dan ook sneller en je wordt beter voorbereid op verschillende situaties. Minpuntjes zijn dat je je in het begin ongelofelijk hard moet waarmaken en ook bij de klant duurt het even vooraleer het vertrouwen er is. Eens je je hebt waargemaakt verloopt alles echter perfect en kan je niks meer verkeerd doen.

Waarom zou je een vrouw deze job aanpraten?
Omdat het ontzettend leuk is om als vrouwelijke PC-technieker aan te komen, mensen zijn altijd verrast. Het is ook een totaal ander beroep dan de alledaagse beroepen waarin je vrouwen verwacht. Voor een vrouw is dit beroep toch ook zoiets als: "Ik heb het toch wel bereikt en kijk, ik kan het evengoed!"

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium