ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories Informaticae

Interview met Fabienne, webmaster bij Intrasoft

"Het creatieve gedeelte vind ik ongetwijfeld het leukst, maar ook het contact met de klanten. In het begin had ik wel schrik om fouten te maken, maar tijdens het werk leer je veel bij en dat maakt je steeds zelfzekerder."
Bekijk de video

Fabienne Vanderauwera werkt reeds twee jaar als webmaster bij Intrasoft, een bedrijf dat onder haar klanten prestigieuze namen zoals de Europese Commissie telt. Fabienne Vanderauwera volgde een cursus ’webmaster m/v’ bij Interface3 en begon bij Intrasoft als stagiair. Ze werd aangenomen met een contract van onbepaalde duur en houdt zich bezig met de creatie en het onderhoud van de CORDIS (Community Research & Development Information Service) website, een meertalige portaalsite van de Europese Commissie over onderzoek & ontwikkeling.


Fabienne

Je bent "webmaster", maar deze term omvat zeer verschillende situaties en definities. Welk soort webmaster ben jij? Wat zijn je dagelijkse taken?
Dagelijks bewerk ik foto’s en figuren voor de nieuws- en telegramrubriek die iedere middag on-line moet zijn. Ik gebruik Fireworks voor de beeldbewerking en Dreamweaver om alles te integereren in HTML en om spreadsheets in Excel en teksten in Word naar HTML om te zetten. Vaak zet ik bestaande webpagina’s over naar een nieuwe layout, via ’templates’. Ik werk ook met CSS, dat je toelaat de verschillende stijlen op een website samen te vatten en in één keer te veranderen. Ik test alle websites met verschillende browsers en zowel met PC als met Mac, want alle sites van het CORDIS project moeten er precies hetzelfde uitzien.

Maak je ook nieuwe websites van A tot Z?
Ja. Voor ieder land binnen CORDIS bouw ik een eigen site. Hoewel de ’templates’ van de Europese commissie erg rigide zijn en iedere site eenzelfde structuur en vormgeving moet hebben, is de keuze van de kleur en van bepaalde rubrieken wel vrij.

Wat vind je zo passioneel aan het internet?
Al van bij het begin is het internet een middel om informatie uit te wisselen. Vooral de toegankelijkheid van informatie via internet intrigeert me. Ookal wordt het internet met de dag commerciŽler, het blijft een communicatiemiddel waar vrijwel iedereen toegang tot heeft.

Hoe verloopt het contact met de klanten?
De bureaus van de Europese Commissie zijn vlakbij, en dus heb ik dagelijks contact met de klanten. Ik verkies rechtstreeks contact boven contact via mail of telefoon. Mijn vroegere jobs als serveerster en verkoopster hebben me geleerd met klanten om te gaan: je moet kunnen luisteren en om te weten wat de klant wenst, moet je in staat zijn je in zijn of haar plaats te stellen. Ook is het belangrijk te weten waar je grens ligt: je moet neen kunnen zeggen.

Moet je creatief zijn voor de opleiding en het beroep van webmaster?
Ja zeker. Toen ik verkoopster was in een kledingzaak ontdekte ik het plezier van het werken met kleuren. Ik deed niets anders dan voor de klanten kleuren combineren en ik leerde ook om onmiddellijk te zien was paste of niet paste.

Waarom ben je van beroep veranderd?
Ik was erg moe en had nood aan een radicale wending in mijn leven. Ik nam loopbaanonderbreking en omdat ik graag tekende besloot ik een opleiding met een creatief tintje te volgen.

Hoe verliep de overgang naar je nieuwe job?
In het begin was ik bij Intrasoft erg bang om fouten te maken. Ik vergat ook soms mijn werk te bewaren en moest dan alles overdoen. Ik opende teveel vensters tegelijk, dat is gevaarlijk om werk te verliezen. Maar met de tijd leerde ik enorm veel bij, en werd zo steeds zelfzekerder.

Volg je een bijkomende opleiding?
Nee, ik heb veel werk en geen tijd om een opleiding te volgen. Ik leer alles tijdens het werk. Ik leerde bv. hoe ik tot op de precisie van een pixel met figuren moet werken en hoe ik zelf CSS stijlpagina’s kan ontwerpen.

Op dit moment leer ik hoe ik de HTML tags, de basistaal van een website, moet veranderen in de ’Blind’ standaard, zodat ook slechtzienden op onze website kunnen surfen. Hiervoor moet je bepaalde oude tags veranderen, zoals bv. <em> i.p.v. <i> voor schuine tekst. Ook moet je de afmetingen van een image altijd uitdrukken in percentages, nooit in pixels.

Hoeveel vrouwelijke webmasters zijn er bij Intrasoft?
Er zijn hier meer vrouwelijke dan mannelijke webmasters; op de laatste vergadering waren we met 5 mannen en 14 vrouwen. Ik vind dat een goede evolutie want wie vandaag wil communiceren moet zich op de nieuwe technologiŽen gooien en vrouwen hebben daar zeker alle mogelijkheden voor.

Is vrouw-zijn een troef als webmaster?
Mannen en vrouwen hebben dezelfde mogelijkheden, alles hangt af van de persoon zelf en hoe serieus die zijn of haar job neemt. Ik geloof niet zo in het onderscheid man/vrouw: vrouwen kunnen alles zeker evengoed als mannen, er zijn volgens mij niet zoveel verschillen. Wel hebben de mannen bij Intrasoft een eerder technisch profiel, hoewel ook vrouwen hier het programmeerwerk doen.

We hebben dezelfde grijze cellen in onze hersenmassa, we beschikken over dezelfde computer, waarom zouden mannen en vrouwen verschillen in bekwaamheid? Wat mezelf betreft: ik ben communicatief en dat is zeker een troef. Vrouwen moeten zich niet geremd voelen door hun vrouw-zijn, integendeel: vrouwen hebben in dit beroep heel wat te bieden.

Ben je tevreden over je werk en over de verantwoordelijkheden die je krijgt?
Ja, en ik ben er trots op ook!

Wat vind je het leukst aan je job?
Het creatieve gedeelte vind ik ongetwijfeld het leukst: telkens als ik een site heb afgewerkt, heb ik het gevoel alsof een kind wordt geboren. En als de klant gelukkig is, ben ik ook tevreden!

Interview: Elena Lanzoni
Editing en vertaling: Lize De Clercq

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium