ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Beroepen & opleidingen ICT-beroepen Classificatie informaticaberoepen Grafische voorstelling van de beroependiversificatie

Grafische voorstelling van de beroependiversificatie

Nieuwe beroepen en diversificatie van de beroepen, op twee manieren grafisch voorgesteld

LENTIC: "De nieuwe professionele logica " (1)

LENTIC classificeert de nieuwe ICT-beroepen op basis van een combinatie van vaardigheden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen beroepen die ICT-bekwaamheden vergen en beroepen die er geen vergen. De combinatie van die twee criteria laat toe vier mogelijkheden te onderscheiden:

Klik op de figuur voor een groter formaat

Een eerste mogelijkheid (1) laat een ‘kern’ van ICT-competenties zien, met daarrond ter aanvulling ‘niet-ICT’-bekwaamheden. Het betreft hier vooral de informatica-professionelen zoals analyst-programmeurs en netwerkbeheerders, van wie wordt verwacht dat ze over sociale vaardigheden beschikken voor het werken in teamverband en het contact met de klanten.

Een twee mogelijkheid (2) toont het karakter van nieuwe beroepen die verband houden met ICT-ontwikkelingen. Het betreft het samengaan van beroepen die vroeger heel makkelijk te onderscheiden waren en nu in elkaar vloeien omdat ‘ICT’- en ‘niet-ICT’-bekwaamheden samen kerntaken zijn geworden. Een goed voorbeeld is de evolutie naar electronische publicatie: alle beroepen die te maken hebben met de publicatie van een website behoren bv. tot deze categorie.

Een derde mogelijkheid (3) beslaat die beroepen waarin ICT-kennis secondair is aan specifieke ‘niet-ICT’-vaardigheden. De ICT-kennis wordt in deze beroepen weliswaar steeds belangrijker, waardoor vaak "nieuwe beroepen" ontstaan. Een voorbeeld van een beroep waarin ICT-kennis steeds belangrijker wordt is het beroep van secretaresse. Haar takenpakket van assistentie, administratieve ondersteuning, beheer van agenda’s & externe contacten blijft bestaan, maar deze taken vergen steeds vaker een goede kennis van softwarepakketten die in dit beroep onmisbaar zijn geworden.

Een vierde mogelijkheid (4) betreft het geval waarin ICT specifieke ’niet-ICT’ -vaardigheden kunnen versterken. Dit gebeurt in beroepen waarin informaticapakketten taken automatiseren die voorheen ’met de hand’ werden gedaan, waardoor er meer tijd overblijft om zich op de hoofdtaak van het beroep te concentreren. Een voorbeeld is voorraadbeheer en de taken van een magazijnier/ster.

Deze 4 situaties indachtig stelt Lentic voor de term "nieuwe beroepen" te vervangen door "nieuwe professionele logica". De hedendaagse beroepen vragen vandaag immers een combinatie van verschillende vormen van kennis, vaardigheden en kenmerken uit professionele terreinen die vroeger eerder gescheiden waren en vandaag de nieuwe verhouding tot de arbeidsmarkt uitmaken.

(1) Uitreksel uit « TIC et métiers en émergence », F. Pichault, B. Rorive en M Zune., Le Lentic, ULg, 2001. Pagina 7, 8, 12.
http://www.industrie.gouv.fr/observat/bilans/pdf/syntheslentic.pdf

Fondation Travail- Université (FTU): "de oorsprong van diversificatie »(2)

Klik op de figuur voor een groter formaat

(2) Bron : « Etude MéTIC » Centre de recherche Travail & Technologies, Fondation Travail Université (Namur), publicatie: september 2004.

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium