ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Beroepen & opleidingen ICT-beroepen Classificatie informaticaberoepen "Klassieke" informaticaberoepen

"Klassieke" informaticaberoepen

Met de komst van internet en het toenemend gebruik van computers is het steeds moeilijker om een duidelijke scheidingslijn te trekken tussen de verschillende informaticaberoepen en de andere beroepen. De beroepen in de ICT-sector zijn heel uiteenlopend en tussen ontwerp en gebruik van ICT ontstaan nieuwe beroepen die gaandeweg ook als ‘klassieke’ informaticaberoepen worden aanzien.

De definiëring en afbakening van een beroep in ICT is meestal afhankelijk van de ICT-professionals zelf, die bepalen of een bepaalde activiteit onder een bestaand beroep wordt geklasseerd of als een nieuw beroep wordt gelanceerd (1).

Webmaster is een voorbeeld van een ‘nieuw beroep’ dat een plaatsje onder de ‘klassieke’ informaticaberoepen heeft bemachtigd (2). Maar het is wel zo dat een webmaster m/v of helpdesk m/v (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een analist-programmeur m/v of een databaseontwerper m/v) naast professionele ICT-kennis ook over andere vaardigheden moet beschikken en o.a. goed moet kunnen communiceren.

Op jobsites als bv. vacature (3) worden ‘IT-’ en ‘internetberoepen’ samen in eenzelfde categorie geplaatst. Waarom webdevelopers m/v en webmasters m/v wél en e-commerce projectleiders of e-learning developers niet onder deze worden geklasseerd is een raadsel, maar houdt waarschijnlijk verband met de vraag op de arbeidsmarkt.

(1) « Les métiers face aux technologies de l’information »
(2) Naast de NACE (pdf)-classificatie (Nomenclatuur van de Activiteitensectoren van de Europese Gemeenschap), kunnen ook gespecialiseerde tijdschriften en jobsites ons een idee geven van de bestaande informaticaberoepen: zie bijvoorbeeld de classificatie van www.vacature.com :
IT & Internet :
Webmaster - Web application developer - Programmeur - System Administrator & Netwerkspecialist - Informaticus - Project Manager Informatica- Analist - Help Desk/Call Centre/Service Clients - Database Administrator - IT Consulting - IT Management
(3) www.vacature.com

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium