ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Omtrent Ada Ada was erbij

Vrouwen en beeldvorming

Ada present op Vrouwendag 2004 in Hasselt

De 33ste editie van de Vrouwendag op 11 november 2004 staat volledig in het teken van vrouwen en beeldvorming. En omdat Ada het beeld van vrouwen en informatica al jaren ter harte neemt, is ze meer dan ooit present met een werkwinkel digitale fotografie en een tentoonstelling over vrouwbeelden in de informaticapers. Wie zich nu al blauw en groen wil ergeren of een zucht wil slaken van blijdschap, vult vandaag nog Ada’s stemformulier in en kiest mee voor het beste, het slechtste en het meest duivelse vrouwbeeld in de informatica.

"Ieder jaar duizend achthonderd bezoeksters/ers, dat moet je verdienen". Het had een slogan van de Vlaamse Vrouwendag kunnen zijn, want één ding is alvast duidelijk: de tijd dat de Vrouwendag slechts één feminisme verkondigde, is allang vervlogen tijd. De dag van vandaag wordt op de Vrouwendag ruimte geboden aan alle soorten van feminisme en wordt erkend dat ze allemaal, net als tal van politieke partijen en organisaties, recht hebben van bestaan. Dat heet democratie.

En jazeker, in een democratie wordt wel eens geblaft, al zal dit m.b.t. vrouwen eerder stereotiep ’mekaar in de haren vliegen’ heten. Het hoofddebat over "mediamadammen" kondigt zich dus ook dit jaar weer heel verhit aan, en belooft de aanwezigheid van de nieuwe minister van Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt. Maar ook bij de andere talrijke debatten, panelgesprekken, informatiestands en in de werkwinkels staat het beeld van de vrouw centraal. Zo ook op de twee activiteiten van Ada: de werkwinkel en de tentoonstelling (1)

Met zachte en harde hand

Vrouwen en informatica, het rijmt zonder twijfel, zeker als vrouwen net als mannen een eindje op weg worden geholpen. Getuige hiervan het succes van de informatica-opleidingen, al of niet exclusief ingericht voor vrouwen, door o.a. de Ada-partners Aron (2) en Atel (3) in Vlaanderen. Met een doorlopende werkwinkel Digitale Fotografie wil Ada dan ook iedereen op de Vrouwendag de kans geven om in nog geen tien minuten de overgang te maken van traditionele naar digitale fotografie.

Ook al heb je nog nooit van een USB-poort, megapixels of optische zoom gehoord, in de werkwinkel van Ada leer je in een mum van tijd hoe een computer met zachte en harde hand uit te rusten, bv. door er een USB2-kaart in te plaatsen zodat je op optimale snelheid foto’s van je digitaal fototoestel naar je computer kan kopiëren.

Slaag je in de proef - iedereen dus - dan krijg je een attest mee naar huis, met indien je dat wenst ook een digitale foto van jezelf in volle actie, afgedrukt op papier of op t-shirt. Op het eind van de werkwinkel worden nog meer informaticaprijzen door een onschuldige hand verloot onder de deelneemsters/ers.

De goede, de slechte, de lelijke en de duivelse

Hoe langer hoe meer vrouwen maken gebruik van informatica, thuis en op het werk. Maar vertaalt die trend zich ook in de beeldvorming? Tonen informaticatijdschriften en ICT-reclame ondertussen meer vrouwbeelden? Of tonen ze nog altijd illustraties met vrouwen languit en halfnaakt afgebeeld op het computerscherm? En waar zitten dan de mannen? Juist, achter het klavier ;-). Of nemen vrouwen ondertussen ook plaats achter de computer? Om naar halfnaakte mannen op hun scherm te kijken of eerder om te werken, te programmeren of te internetten?

Komt het zien op de tentoonstelling van Ada (i.s.m. ZORRA (4)) en erger je naar believen blauw of groen of slaak een diepe zucht van blijdschap als een positieve informaticawind je in het gezicht streelt ! (5) Zin in een voorproefje? Rep u naar het vanaf vandaag online geplaatste stemformulier en kies mee voor het beste, het slechtste en het meest duivelse vrouwbeeld in de informatica. Een discussieforum staat tevens ter uwer beschikking.

Corine Van Hellemont
Oktober 2004

(1) De 33ste Vrouwendag vindt plaats op donderdag 11 november 2004 van 10u00 tot 18u30 in het Cultureel Centrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt.
Doorlopend kinderopvang. Inkom: 3 euro. Info: VOK, tel. 02/229.38.73 vrouwendag@amazone.be
Klik hier voor het verkort programma en de wegbeschrijving.
(2) www.aron.be
(3) www.atel.be
(4) Meldpunt voor m/v rolpatronen in reclame: www.zorra.be
(5) Na de Vrouwendag verhuist de tentoonstelling naar de Netdays Digitales van 22 tot 27 november 2004. Zie Ada’s artikel Digitales @ Netdays 2004

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium