ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŰn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franšais ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof De aanpak op school

Een verschillende benadering van computers op jonge leeftijd

Meisjes en jongens benaderen computers niet op dezelfde wijze (1). Vanaf hun eerste contacten met machines, gedragen jongens en meisjes zich anders. Jongens tonen interesse voor de computer op zich: vermogen, snelheid en allerlei technische specificaties. Meisjes zijn eerder ge´nteresseerd in het gebruik van de computer: welke softwaretoepassingen heeft de computer, wat kan je er zoal mee doen? Meestal kunnen meisjes een tekstverwerker gebruiken, maar weten ze niet over hoeveel Mb intern geheugen hun computer beschikt, of weten ze niet eens wat een intern geheugen is

Monique Volman, een Nederlandse sociologe, heeft een studie uitgevoerd bij 20 klassen die een initiatie in de informatie- en informaticawetenschap kregen. Ziehier haar resultaten:

Jongens

Meisjes

Computer

Ze pochen dat ze informatica kennen, gebruiken een jargon en leggen uit wat computers kunnen. Ze zijn van mening dat het goed is informatica te kennen en goed te zijn in elektronische spelletjes.

Ze spreken over de mogelijkheden van computers op een heel wat concretere manier; ze zien er in de eerste plaats instrumenten in en zijn van mening dat het "slechts praktische toestellen" zijn.

Gedrag ten opzichte van de computer

Ze wijten een probleem slechts zelden aan hun eigen fouten. EÚn van de jongens legt uit dat heel de harde schijf van de computer van zijn vader vernield werd nadat hij hem gebruikt had. "Ik denk dat er iets mis was met de harde schijf, misschien zat er een virus op, maar niemand wist het."

Ze zijn zeer bescheiden over hun vaardigheden en wijten hun problemen aan hun eigen onkunde. "We hebben het niet begrepen. We hebben op de verkeerde knop gedrukt en …" "Hulp, ik ben het kwijt!" "We zaten voor de computer en " oh! Is alles nu weg?"

In de klas

Ze kiezen de beste machines, zeggen luidop wat ze gaan doen, wat ze kunnen, kennen en durven doen.

Ze trekken de aandacht door de leraar te hulp te roepen en geven aan dat ze het niet kunnen.

Woordenschat

Een jongen toen hij het had over de computer van een vriend: "hij heeft de juiste SVGA voor hem, belachelijk snel".

Een meisje over haar eigen computer, terwijl ze hem gebruikt: "Hm, ik weet het niet, oh ja, hij heeft een klavier"

Bron: Monique Volman: "Outsiders" en experts? Gender en informatietechnologie in het onderwijs, een artikel dat verscheen in Les Cahiers du Mage 1/97, Parijs

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium