ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Beroepen & opleidingen Aan het werk! Solliciteren in de IT Jobsites

Jobsites

In tegenstelling tot enkele jaren geleden liggen de vacatures in de IT-sector niet meer voor het rapen. Toch spreken sommigen van een kleine heropleving. Vooral op uitvoerend niveau is er regelmatig vraag naar helpdeskmedewerkers. Ook voor andere functies zijn er regelmatig vacatures, maar veel hangt af van je vakkennis en je specialiteit. In de huidige economische situatie is het aantal kandidaten echter heel wat hoger dan het aantal beschikbare vacatures.

Tips voor je zoektocht

Als je alleen op advertenties reageert, beperk je je tot de uitzonderingen. Je kandidatuur indienen bij al dan niet gespecialiseerde jobsites is een aangewezen piste, maar je zal wellicht één van de velen zijn. Neem vooral ook eens een kijkje op de websites van de bedrijven zelf.

Vele bedrijven recruteren eerst intern of via een eigen netwerk, en treden pas in een tweede fase met hun vacature naar buiten. Probeer zelf een netwerk van contacten op te bouwen met mensen die binnen een organisatie informatie over een vacature aan jou kunnen doorspelen. Het is een niet te onderschatten voordeel als je reeds tijdens deze eerste fase kan inspelen op een vacature.

Vaak worden ‘wervingsreserves’ aangelegd die als het erop aankomt niet worden geraadpleegd. Zelf initiatief nemen is hier de boodschap. Stuurde je je CV ooit naar een selectiekantoor of solliciteerde je spontaan bij een bedrijf, neem dan eens terug contact op. Misschien is er wel een vacature waarvoor nog geen advertentie werd uitgeschreven.

Bij het opstellen van je CV en in een eventueel later sollicitatiegesprek is het heel belangrijk je troeven goed uit te spelen en in je argumenten op te nemen. Leg ook de nadruk op je niet-technische troeven en pas alles goed in in de gegeven context.

Ben je van plan een bijkomende opleiding te volgen, kies dan voor een onderwerp dat nieuw is en niet voor iets waar de markt al van verzadigd is: liever een cursus Java dus dan een cursus Cobol.

Jobsites

Sinds de komst van het Internet zijn de meeste jobadvertenties niet meer in de kranten te vinden, maar via een ruim aanbod aan jobsites. Meestal kan je on-line je CV indienen of vacatures die aan jouw criteria voldoen per e-mail laten opsturen. Op deze sites vind je meestal ook heel wat achtergrondinformatie, tips en trucs.

Een overzicht van de belangrijkste jobsites:

 • www.stepstone.be
  Op de website van Stepstone kan je een ruim jobaanbod raadplegen. Je kan je cv achterlaten en die digitaal meesturen als je via deze site solliciteert naar een job. Op zoek naar een geschikte kandidaat kunnen bedrijven ook de databank met cv’s raadplegen. Je vind op deze site ook heel wat tips over solliciteren. Als je je (gratis) hebt ingeschreven, kan je een beroep doen op JobAgent die je automatisch een e-mail toestuurt als er op de site een job verschijnt die aan jouw criteria (soort job, regio,…) voldoet.
 • www.jobscareer.be
  Op de site van Jobscareer kan je vacatures doorzoeken en je cv en standaard sollicitatiebrief bewaren via "mycurriculum+". Om per e-mail op de hoogte te blijven van de meest interessante vacatures, kan je beroep doen op "mypostman".
 • www.monster.be
  Naast het uitgebreide vacature-aanbod biedt Monster ook gepersonaliseerde diensten, zoals het online creëren van je cv en het per e-mail laten toesturen van vacatures die aan je eigen criteria voldoen. Bijzonder interessant bij deze jobsite is het Carrièrecentrum: je vindt er zeer veel informatie over verschillende thema’s, o.a. "solliciteren", "waarden en rechten" en sollicitatiebegeleiding.
 • www.vacature.com
  Deze site is het online carrièrekanaal van Vacature, de wekelijkse rekruteringsbijlage van de Financieel Economische Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Knack en Trends. Wekelijks krijg je een ruim jobaanbod, extra achtergrondinformatie, nuttige tips en links.
 • www.vdab.be
  Dit is de jobsite van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en richt zich naast werkzoekenden ook naar werknemers en werkgevers. Je kan de vacatures opzoeken in de uitgebreide vacaturedatabank waar je zelf een aantal criteria kan ingeven, o.a. plaats van tewerkstelling, soort job, enz. Heb je geen tijd om zelf te zoeken, dan is "Mail op maat" misschien iets voor jou. Deze gratis dienst stuurt je dagelijks via mail alle jobs door die aan jouw profiel beantwoorden. Onder "Info" verder vind je ook heel wat achtergrondinformatie over zeer uiteenlopende onderwerpen.
 • www.jobat.be
  Job@ is de personeelsbijlage die elk weekend verschijnt bij Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Volk. De vacatures zijn allemaal op het Internet terug te vinden. Ook hier kan je je gratis registeren, je cv online zetten en per mail vacatures ontvangen die aan jouw criteria voldoen. Het aanbod aan achtergrondinformatie is ook zeer ruim.
 • www.jobpilot.be
  Hier vind je naast een ruim aanbod aan vacatures, ook de mogelijkheid om je cv online te plaatsen. Via "Carrièrejournaal" vind je zeer veel praktische tips (cv tips, interview tips, de onderhandeling) en relevante informatie.
 • http://werk.start.be
  Op deze site vind je een uitgebreid overzicht van sites die allemaal te maken hebben met werk: interimkantoren, selectiekantoren, jobsites, werken in het buitenland, informatie over bedrijven, opleiding/bijscholing,… . Zeker de moeite waard!
 • http://www.ictjob.be
  Een portaal voor carrièremanagement, speciaal opgericht om te voldoen aan de noden van de ICT arbeidsmarkt in België.

Heb je graag nog wat meer informatie, neem dan zeker een kijkje op één van deze sites:

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium