ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Andere acties Verenigingsleven

Panelgesprek Hogeschool Gent

IT is niet voor trezebezen

Begin jaren ‘80 vulden meisjes de helft van de klassen van de opleiding Toegepaste Informatica aan de Hogeschool Gent. Afgelopen academiejaar werd een historisch dieptepunt opgetekend van 2%. Een panelgesprek doet licht schijnen.


Anneliese, Christine, Sandra, Evi, Valery en Hilde,
oud-studenten Bedrijfsinformatica, Hogeschool Gent

Begin jaren ‘80 vulden meisjes nog de helft van de klassen van de opleiding Toegepaste Informatica aan de Hogeschool Gent. In 1995 daalde hun aantal naar 14.4 procent en afgelopen academiejaar werd een historisch dieptepunt van vier vrouwelijke eerstejaars opgetekend, oftewel slechts 2 % van het studentenaantal. De oud-studentenvereniging ICT-alumni liet het er niet bij zitten. Ze organiseerden een panelgesprek met 6 vrouwelijke informatici (Anneliese, Christine, Sandra, Evi, Valery en Hilde) die de vooroordelen rond vrouwen en IT ("informatica is saai", "informatica is iets voor technici" en "informatici hebben geen tijd voor hun gezin") één voor één naar het rijk der fabels verwezen.

Te saai?

“Het leven als IT’er is allesbehalve saai”, volgens Anneliese. “Door de grote diversiteit in de aard van IT-jobs is er voor elk wat wils. Dé informaticus bestaat niet en informatica is meer dan programmeren alleen.” “Zelfs programmeren is niet saai”, pikt Christine hierop in. “Als programmeur haal je veel voldoening uit je werk.” Ook Evi vindt een job als IT’er niet eentonig: “Mijn job vormt elke dag een uitdaging, elke dag leer ik nieuwe zaken bij. Ik ben nog nooit met tegenzin gaan werken.” “Zelfs voor diegenen die zin hebben in avontuur is IT een goede keuze. Vooral bij de starters zoekt men mensen die in het buitenland aan de slag willen gaan”, vult Hilde aan.

Te technisch?

Niet alleen het beeld van de computernerd maakt IT weinig aantrekkelijk voor meisjes, weet Valerie: “Informatica lijkt zeer technisch en dat schrikt vrouwen af. Informatica is echter niet alleen techniek. Als informaticus moet je natuurlijk wéten hoe een computer werkt, maar daarom hoef je het nog niet zelf te kúnnen. De IT-sector is zo divers, en elke IT’er heeft naargelang zijn interesse zijn eigen kennisdomein. Ik vergelijk het met de geneeskunde. Zoals je aan een tandarts niets over oogproblemen moet vragen zo moet je mij bijvoorbeeld niets over security of netwerken vragen.”

Te stressy?

En dan zijn er de werkomstandigheden. Gaan een gezin en een IT-job samen of niet?
Christine: “Als programmeur heb ik regelmatige uren. Het gebeurt natuurlijk dat ik op zondagmiddag of ’s nachts eens het systeem moet updaten maar dat is uitzonderlijk. Ik ben ervan overtuigd: Als je een ‘nine to five’ IT-job wil, dan kan je die zeker en vast krijgen.”
Anneliese: “Toen mijn kinderen klein waren verkoos ik regelmatige werkuren. Nu ze wat groter zijn, heb ik de kans gegrepen om op te groeien tot testmanager en moet ik regelmatig voor enkele dagen naar Duitsland en Oostenrijk. Toch verlies ik ook nu mijn gezin niet uit het oog. Tweemaal per maand ben ik op woensdagsnamiddag thuis bij de kinderen.”
Valery: “Bedrijven laten de werkgevers vaak de vrijheid hun werk zelf te regelen. Vele bedrijven laten zelfs toe om thuis te werken en ook het 4/5 werk is in trek. Naar mijn aanvoelen is werken in de sociale sector veel vrouwonvriendelijker en veel moeilijker te combineren met een gezin dan werken in de IT-sector.”
Sandra: “Je moet natuurlijk wel flexibel ingesteld zijn. Onverwachts overwerken om een probleem op te lossen of een deadline te halen gebeurt. Het hoort nu eenmaal bij de job maar in dit gsm-tijdperk kan je snel nog enkele zaken regelen waardoor ook dit voor weinig problemen zorgt.”

Witte raven, gouden eieren

Vrouwen, zo wordt beweerd, zijn net omwille van hun ‘vrouw-zijn’ een waardevolle aanwinst voor een IT-team. Wat maakt een vrouwelijke IT’er zo waardevol?

“Een vrouwelijke IT’er zal een positieve invloed uitoefenen op de sfeer binnen een team. Een vrouw is meer een teamspeler, heeft meer sociale en communicatieve vaardigheden waardoor ze vaak de verbinding vormt tussen de hoofdzakelijk mannelijke teamworkers”, legt Valery uit.
Anneliese: “De IT-sector is en blijft echter wel een mannenwereld. Als vrouw moet je dus je mannetje kunnen staan en heb je nood aan een stevig portie assertiviteit. IT is eigenlijk niet voor trezebezen.”

De zes zijn het erover eens. Er bestaat geen excuus om als vrouwelijke student niet te kiezen voor een studie Toegepaste Informatica. Integendeel: vrouwelijke informatici wacht een gouden toekomst, want bedrijven krijgen de vacante functies nauwelijks ingevuld. Bovendien worden informatici nog steeds goed betaald!

De volledige versie van dit artikel vind je op de website van ICT-Alumni, de oud-studentenvereniging van Hogeschool Gent, Toegepaste Informatica.

Lize De Clercq
juni 2007

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium