ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof De kloof ontstaat in het gezin … Gedifferentieerde socialisatie

Colormimi of een roldoorbrekende manier van kleuren

Interview met Sisca Locca

Sisca Locca is de auteur van Colormimi, een kleurboek dat kinderen de vrijheid geeft de stereotype rollen van meisjes en jongens op hun kop te zetten. Colormimi is een vrij eenvoudig idee, je moet er alleen maar opkomen.

Sisca Locca is illustratrice en kwam op de idee om een roldoorbrekend kleurboek te maken toen ze in gesprek geraakte met het zoontje van ťťn van haar vriendinnen. Het zoontje, zo vertelt Sisca Locca, kon zich onmogelijk inbeelden dat meisjes paard rijden of koeien houden. Kortom, dat meisjes ’cowgirls’ konden zijn.

Het seksisme in speelgoed voor kinderen is Sisca Locca altijd een grote zorg geweest. Zelf herinnert ze zich nog levendig hoe teleurgesteld ze was toen ze voor de zoveelste keer op rij een pop of plastic strijkijzer voor haar verjaardag kreeg (1). De zin om op haar manier antwoord te bieden, is bijgevolg nooit ver weg geweest. Sisca Locca bleek enkel de recente culturele "Veertiendaagse van Vrouwen en de Stad" (2) te Elsene nodig te hebben om eindelijk dat project van haar vorm te geven.

Sisca Locca stelt voor:
Colormimi Een roldoorbrekend kleuralbum
Stel je voor: een wereld waarin jongens van koken houden en meisjes van informatica, waarin jongetjes feeŽn zijn en prinsesjes zich best alleen tegen draken kunnen verdedigen. Een wereld waarin meisjes tritons (mannelijke zeemeerminnen) verleiden en stoutmoedige cowgirls hand in hand paardrijden met even stoutmoedige indianenmeisjes. Een wereld waarin meisjes muziekinstrumenten bespelen en jongens de liedjes zingen. Een wereld waarin iedereen plezier maakt en danst met wie hij/zij wil. Haal je kleurpotloden maar boven en geef kleur aan die wondere wereld!
(En: buiten de lijntjes kleuren is helemaal niet zo erg!)

Het thema gender ligt je blijkbaar nauw aan het hart?
Het gendervraagstuk heb ik inderdaad al vaker aangesneden in mijn werk, zoals in strips en de organisatie van queeravonden, maar het is de eerste keer dat ik me tot kinderen richt. Het is ook een thema dat ik nog lang niet helemaal heb uitgediept.

Wat is je basisopleiding?
Ik heb filosofie gestudeerd in Parijs, maar na twee jaar zei ik mijn studies vaarwel en zocht ik het gezelschap op van krakers, punks, allerlei alternatieve muziektijdschriften en de wondere wereld van sociale centra… Terug in BelgiŽ was ik vast van plan om de draad van mijn eerste liefde terug op te pakken: de schilder-, teken- en grafische kunsten. Momenteel vind je me ook terug in de schoolbanken. Ik volg infografie en bezoek ook een atelier serigrafie. Maar om op je vraag te antwoorden: mijn basisopleiding is DO IT YOURSELF!

Gebruik je een computer bij je werk?
Ja, vooral om sommige projecten af te werken en mijn paginaopmaak te verzorgen. Ik teken ook met behulp van tekenprogramma’s, maar niets vervangt de mensenhand! Bovendien bespaar ik veel tijd dankzij de computer omdat die ervoor zorgt dat ik zo min mogelijk van anderen afhankelijk ben.

Welke projecten heb je nog op stapel staan?
Emigreren naar het zuiden...

(1) Lees ook Sinterklaas en de Kerstman: macho’s of macha’s?
(2) http://www.brucity.be/artdet.cfm?id=2338&nLanguage=2

^Paginatop^

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium