ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof Op de werkvloer Is telewerk een wondermiddel?

De Vlaamse e-mama en e-papa 2006

Op 30 juni 2006 worden voor de derde keer de e-mama en e-papa prijzen uitgereikt. Een jury kiest uit meer dan honderd inzendingen de vader en moeder die dankzij telewerk arbeid en gezin op de meest creatieve manier op elkaar hebben afgestemd.


Het doel van de ’e-mama/e-papa’ verkiezing is het sensibiliseren en promoten van telewerken in Vlaanderen. Onder telewerken of e-werken verstaat de Jury van ondernemende mannen en vrouwen "vrijheid van plaats en tijd door werken met behulp van ICT." Maar om in aanmerking te komen voor de prijs is dit lang niet voldoende: de kandidaten moeten kunnen bewijzen dat ze dankzij telewerk op een creatieve manier arbeid en gezin beter op elkaar hebben afgestemd (1).

Dat de prijs uitgerekend op 30 juni wordt uitgereikt is niet zo verwonderlijk. De daarop volgende dag, op 1 juli, treedt immers de CAO nr. 85 betreffende het telewerk in werking, die het formaliseren van telewerk beoogt. Tot nu toe betrof telewerken slechts een individuele overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarvan de bepalingen bovendien niet altijd op papier stonden. Met de CAO worden een aantal zaken uit de informele sfeer gehaald en wordt bepaald wie voor welke kosten opdraait, zoals voor computerapparatuur, internetverbinding en technische ondersteuning bij de telewerker/ster thuis. De CAO houdt ook bepalingen in over arbeidsduur, preventie en veiligheid, bescherming van de gegevens, verplaatsingskosten en scholing (2)

Op 30 juni wordt in het Vlaams Parlement naast de ’e-mama/e-papa prijs’ ook de ’e-werk award 2006’ uitgereikt. Deze prijs zet een niet ICT-bedrijf in de bloemetjes dat e-werk op een moderne en positieve manier heeft ingevuld. Zin in een kritische beschouwing van e-werken? Lees dan ADA’s focus op telewerk op deze site (3).

Corine Van Hellemont
juni 2006

Noten & links
(1) Meer info op: http://www.ewerken.be
(2) CAO nr. 85 van 9 november 2005 betreffende het telewerk (pdf)
(3) Is telewerk een wondermiddel?

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium