ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof Op de werkvloer Het vrouw(on)vriendelijke karakter van de IT sector

TMAB seminarie: Vrouwen 100% ICT-compatibel?

ICT-sector bezig met inhaalbeweging arbeid-gezin

Volgens een recent onderzoek van Dra Elke Valgaeren (LUC) is 31% van de ICT-bedienden een vrouw, maar heeft slechts 18% een management functie en behoort amper 6% tot de bedrijfstop. Dit en nog veel meer mochten we vernemen op het TMAB-seminarie, georganiseerd eind vorig jaar te Antwerpen. Een seminarie waar de vraag: "Zijn vrouwen 100% ICT-compatibel?" niet alleen werd voorgelegd aan androloog Prof. Bo Colsaet maar ook aan een achtkoppige vertegenwoordiging van ICT-topvrouwen.

Als we androloog Prof. Bo Colsaet mogen geloven, beter bekend van zijn boek "Het penseel van de liefde", dan zijn de genetische verschillen tussen mannen en vrouwen te verwaarlozen als het aankomt op menselijke intelligentie. En kan met zekerheid worden gesteld dat vrouwen 100% ICT-compatibel zijn. Het weinige verschil in hersengewicht tussen mannen en vrouwen, stelde Bo Coolsaet ons gerust, wordt bij mannen slechts geactiveerd om te fantaseren over seks.

Maar als vrouwen evenveel of even weinig genetisch in de wieg zijn gelegd voor techniek en informatica als mannen, hoe valt dan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in ICT-beroepen te verklaren? Een vraag die tijdens het debat, onder leiding van ADA, werd voorgelegd aan niet minder dan acht ICT-topvrouwen. Samen goed voor de vertegenwoordiging op het TMAB-seminarie van de IT-bedrijven: Siemens, PSINet, Belgacom, Microsoft, Computacenter, TechData, Hewlett Packard en Telindus.

Inhaalbeweging

Ter gelegenheid van het TMAB-seminarie werd ook de kalender 2004 "Vrouwen in ICT" voorgesteld.

In de kalender staan foto’s van meerdere aanwezige ICT-topvrouwen.

De kalender is te verkijgen bij TMAB. Zolang de voorraad strekt. www.tmab.be

Verrassend of niet, maar iedereen was het erover eens dat de negatieve beeldvorming rond de IT-industrie er nog steeds voor iets tussen zit dat vooral vrouwen wegblijven uit de sector. Volgens Ulla Franz, General Manager van Computacenter, wordt informatica en programmeren nog altijd onterecht geassocieerd met freaks en heerst er een beeld van de sector waarbij meteen wordt gedacht aan lange werkdagen of minstens full time aanwezigheid.

Els Demeester, Managing Director van TechData nuanceerde dit beeld enigszins door erop te wijzen dat de IT-sector nog een jonge sector is, amper 25 jaar jong, en dat de sector nog niet de tijd heeft gehad om haar ware gelaat te tonen. Namelijk als dat van een sector waarbinnen arbeid en gezin perfect te combineren valt. Een stelling die Sigrid Vandenhoutte, Marketing Manager bij Hewlett Packard, meteen bijtrad toen ze stelde dat de IT-sector bezig is met een forse inhaalbeweging, voldoende om vrouwen (en mannen) niet langer af te schrikken. Ondermeer door het mogelijk maken van deeltijd werken, telewerken, sabbat-periodes, enz.

Gemengd team troef

Over de wenselijkheid van meer vrouwen in de ICT-sector was de consensus onder de acht ICT-topvrouwen nog groter. De meest aanhaalde reden was dat een gemengd team een troef is voor ieder bedrijf. Naast technische capaciteiten heeft een bedrijf ook nood aan communicatieve vaardigheden, aldus Kristel Vanden Dries, Communication Director bij Belgacom. En die vind je nu eenmaal meer bij vrouwen dan bij mannen. Niet zozeer omdat vrouwen meer dan mannen met die competenties in de wieg zijn gelegd, zo werd geredeneerd, maar omdat vrouwen meer in die richting zijn gesocialiseerd.

Vandaar ook het belang van bij aanwerving niet alleen te kijken naar de technische capaciteiten van de sollicitant maar ook naar zijn of haar emotionele intelligentie, aldus Carmen Cordier, Vice President Strategy bij Telindus, en Vera Janssens, Communication Director bij Siemens. Bovendien, zo stelde iedereen, is het maar de normaalste zaak van de wereld dat een bedrijf de maatschappij zoveel mogelijk weerspiegelt. Zowel op het vlak van geslacht als op het vlak van huidskleur, leeftijd, nationaliteit, handicap, enz.

Quota’s

Toen werd gepeild naar de inspanningen die de aanwezige IT-bedrijven leveren om meer vrouwen aan te trekken, leek het erop dat ook hier velen dezelfde koers varen. Met name die van de verbetering van de levenskwaliteit door het toestaan van flexibele werkuren, deeltijd werken, tijdskrediet, sabbat-periodes, satellietkantoren, enz. Maar ook door te werken aan een mentaliteitsverandering. Zo bij Computacenter waar ouderschapsverlof bij mannelijke werknemers aangemoedigd wordt. Of bij PSINet waar de bedrijfscultuur aantrekkelijker wordt gemaakt door de ’nieuwe man’ positief te beoordelen. Bijvoorbeeld wanneer die een uurtje eerder vertrekt om de kinderen van school te halen, aldus Managing Director Lut Wilms.

Maar het bedrijf dat iedereen verraste was ontegensprekelijk Microsoft. Volgens Corporate Communication Manager Ineke Rampaer is meer nodig dan goede intenties. Wat nodig is, is ’management by objectives’. Wil je op het einde van het jaar meer vrouwen in je bedrijf en in topfuncties dan kan je niet anders dan quota’s opleggen, aldus Ineke Rampaer. En dat is net wat Microsoft Europe sinds enige tijd doet. Quota’s zijn een stok achter de deur, verklaarde Ineke Rampaer zich nader. Het zorgt ervoor dat vrouwen die anders niet worden aangesproken voor een uitdagende job of een opleidingsprogramma, wel aangesproken worden. Een redenering waar Sigrid Vandenhoutte van Hewlett Packard zich echter niet helemaal kon bij aansluiten. Met quota’s moet je oppassen. Het mag niet leiden tot positieve discriminatie, waarschuwde ze, waarbij een minder bekwame persoon de functie krijgt enkel en alleen omwille van haar of zijn geslacht. Volgens haar moeten vrouwen gewoon meer durven uitkomen waar ze goed in zijn. Niet wachten tot iemand onze kwaliteiten opmerkt, maar zelf, net als mannen, voor onze kwaliteiten uitkomen en ze zeker niet minimaliseren.

Corine Van Hellemont
januari 2004

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium