ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s acties Digitale Ontmoetingsdagen

Derde editie Digitale Ontmoetingsdagen van 20-23 januari 2004, Brussel en Antwerpen

Digitale Ontmoetingsdagen laten je dromen, denken en doen

De Digitale Ontmoetingsdagen zijn feestelijk en serieus tegelijkertijd. Workshops waarin je een PC van binnen gaat bekijken of kennis maakt met maaksters van websites, wisselen elkaar af met debatten over de ’Best Work Place m/v’ en presentaties van multimediakunstenaressen. De Digitale Ontmoetingsdagen openen dit jaar op 20 januari met het Symposium Gender & ICT. De rest van de week ben je welkom in Brussel op 21 en 22 januari én in Antwerpen op 23 januari. Hou in elk geval de avond van 22 januari vrij, want dan is het tijd voor de ADA-avond. Tijdens deze avond zullen de onderzoeksresultaten van ’Vrouw- en manbeelden in ICT-magazines’ én de winnaar van de Mascottewedstrijd bekend worden gemaakt.

ADA helpt een netwerk op te bouwen tussen vrouwen die een ICT-opleiding volgen, vrouwen die in de informatica werken en vrouwen die gewoon meer willen weten van de wereld van de nieuwe media en technologie. Vandaar dat ADA in 2001 begon (samen met enkele partners) met de organisatie van de Digitale Ontmoetingsdagen. Inmiddels zijn deze dagen een groot succes en worden ze alweer voor de derde keer georganiseerd. Het programma is uitgebreider dan andere jaren doordat er nu ook één uitsluitend Nederlandstalige dag wordt georganiseerd in Antwerpen. De organisatie hoopt dat de Nederlandstalige programma-onderdelen op die manier een nog groter publiek zullen bereiken.

Programma in het kort:
[Brussel | Antwerpen]

Workshops [Brussel | Antwerpen]
verkenning, demonstratie en het aanleren van een hele reeks tools en technieken: draadloos internetten, digitale videomontage, zelf media maken, geluidsinterviews, ’reality’ hacking,…

Fora [Brussel - Antwerpen]
open ruimtes voor discussie, voor de voorstelling van projecten, onderzoekstechnieken, waarnemingen en analyses, en voor de confrontatie met een andere praktijk.

Rondleidingen [Antwerpen]

Evenementen (in Brussel en Antwerpen)
randevenementen die in en rond (dezelfde periode als de) Digitale Ontmoetingsdagen worden georganiseerd:
Symposium Gender&ICT, Ada-avond, ’Best Workplace’, htmlles (concert & performance)

Beste Werkplek m/v

Het programma is even interactief als andere jaren. Zo valt er ook dit jaar in Brussel én Antwerpen veel te doen: zelf meebouwen aan een Linuxinstallatie met de GenderChanger Academy of meewerken aan een verslag van Digitales onder begeleiding van enkele media-activisten van Indymedia. De presentaties van onderzoeken naar de tewerkstelling van vrouwen in de ICT en het gelijke kansenbeleid in diezelfde sector geven vooral veel informatie. Die informatie is goed bruikbaar tijdens de verschillende debatten.

Zo vindt ’s vrijdags het debat Best Work Place m/v plaats. Iedereen hoopt in een best workplace te werken. Maar heeft de best work place dezelfde betekenis voor mannen en vrouwen? Oftewel is de best work place ook een best women work place? Het evenement Best Work Place m/v wordt een debat van bijna een volledige dag. De sprekers hebben ervaring in projecten als het Europese initiatief Great Place to work of vanuit de praktijk. Het debat bestaat uit drie delen waarvan de eerste twee - arbeidsomstandigheden en welzijn op het werk - plaatsvinden in de voormiddag in Brussel. Het laatste deel - vorming - gaat door in Antwerpen.

Prijsuitreiking

Tijdens de ADA-avond op donderdag 22 januari zal de prijsuitreiking van de Mascottewedstrijd plaatsvinden. Met deze ontwerpwedstrijd wil ADA meewerken aan een positiever beeld van vrouwen in de informatica. Daar is het helemaal niet goed mee gesteld. Uit een onderzoek bij zes grote computertijdschriften, dat diezelfde avond zal worden gepresenteerd, blijkt dat de stereotypen over vrouwen en mannen nog altijd welig tieren. In de namiddag is er een interactieve workshop rond hetzelfde thema. Onder begeleiding van Corine Van Hellemont van ZORRA en ADA zullen zelf meegebrachte beelden worden bediscussieerd. Wat vind je er goed of verkeerd aan en waarom eigenlijk? Diezelfde workshop vindt ook plaats op 23 januari in Antwerpen.

Nieuw is ook dat de Digitale Ontmoetingsdagen dit jaar zijn gekoppeld aan het Symposium voor Gender & ICT: strategies of inclusions. Tijdens dit symposium presenteren academici en publicisten uit de (internationale) onderzoekswereld de resultaten van verscheidene onderzoeken over de impact van telewerk op de verdeling van huishoudelijke taken in de privé-sfeer, de professionele loopbanen van vrouwen in ICT-beroepen en de genderkant van het ontwerp en de ontwikkeling van software.

Dit zijn maar een paar van de hoogtepunten. Veel meer informatie vind je op de uitgebreide site van de Digitale Ontmoetingsdagen zelf. Ook de programmering van vorige jaren kun je hier nog steeds bewonderen.

In Brussel vindt het gebeuren plaats in de lokalen van Interface3:
Middaglijnstraat 24-30, 1210 Brussel (Interface3 is een centrum voor socio-professionele opleiding voor vrouwen).
Antwerpen verwelkomt de Digitale Ontmoetingen in de lokalen van Atel :
Komiteitstraat 46-52, 2170 Merksem (Atel is een opleidingscentrum voor werkzoekenden en werknemers).
Het Symposium voor Gender & ICT gaat door in Amazone, ook in de Middaglijnstraat 10.

Digitale Ontmoetingen samengevat

Hebt u ook een broertje dood aan colloquia of ex cathedra conferenties, maar ligt ICT u nauw aan het hart? Dan zijn de "Digitale Ontmoetingen" de ’place to be’ in januari. In de praktische workshops, de open discussiefora en de randevenementen kan u meedoen aan een heuse kruisbestuiving. Een kruisbestuiving tussen een genderaanpak, het ICT-onderwijs, de economische en professionele omgeving, de onderzoekswereld, het artistieke milieu en de wereld van (cyber)feministen en (media)activisten.

Wees erbij en neem deel aan deze digitale mix van personen die in hun dagelijks leven op heel uiteenlopende terreinen gebruik maken van nieuwe media. Met u erbij kunnen de drie dagen niet mislukken. Drie digitale dagen met in het verschiet een leerrijk debat, een confrontatie met andere praktijken en een verrijking van eenieders werk!

Marlies Klooster
januari 2004

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium