ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s acties Workshops "Cybersoda"

Een weekje Cybersoda-klas voor jongeren

Aan de slag met gratis software

Waarom betalen voor software als er ook gratis en voor niets een uitstekend alternatief is? Namelijk Linux. De computers in de Cybersoda-klas voor jongeren waren zo omgeschakeld. Waarom zou het dan bij u op school of thuis niet net zo gaan?

De eerste stap naar de Linuxomgeving werd gezet tijdens een workshop op de Digitale Ontmoetingen 2004. Tijdens de Cybersoda "Geïllustreerde sprookjes" werden twee vrije software-programma’s toegelicht: Open Office Writer voor het schrijven van het sprookje en The GIMP voor de beeldbewerking.

Het succes van dit atelier was zo enorm dat de PWA-cel en de Cybersoda-animatrices van ADA moeilijk aan de verleiding konden weerstaan om Linux beter te leren kennen.

Want waarom informaticaworkshops inrichten voor jongeren als ze noch thuis, noch op school zich dezelfde programmatuur kunnen aanschaffen? Linux is gratis én platformonafhankelijk en jongeren die platformonafhankelijk leren werken zijn ook beter gewapend tegen de snelle evoluties op ICT-vlak.

De PWA-cel en de animatrices van de Cybersoda’s voor meisjes gingen dus op zoek naar een manier waarop de Cybersoda-computers in Linux-computers konden veranderen. Vrij snel ontdekten ze het bestaan van Knoppix (1). Knoppix is één van de Linux-verdelers die een volledige werkomgeving aanbiedt, voorzien van een aangename grafische interface. Knoppix functioneert vanaf de cd-rom. De software installeren op de harde schijf van de computer hoeft dus niet.

Meer dan dit hadden de Cybersoda-animatrices niet nodig om Linux onder de knie te krijgen en vertrouwd te geraken met tal van interessante programma’s. Programma’s die soms vergelijkbaar zijn met die onder Windows draaien. Vrije software die één voor één werd getest, en waarvan sommige onderdelen goed werden bevonden en anderen verworpen. Uit de goed bevonden programma’s werd een keuze gemaakt, op basis van de bruikbaarheid van het programma binnen de werkwinkels van Cybersoda en Ados. Open Office, Mozilla, Gimp, Cinepaint, Bluefish, en enkele andere programma’s werden weerhouden. Allemaal software die met de hulp van een ex-cursiste bij Interface3 en de Brusselse vereniging van vrije-softwaregebruikers, Bxlug, op de computers van de Cybersoda-klas werd geïnstalleerd onder het besturingssysteem Debian GNU/Linux (2). Maar nee, geen paniek! Debian hoeft echt niet. De bovenvermelde toepassingsprogramma’s draaien ook onder MS-Windows en Mac/OS. Je hoeft ze maar van het net te plukken en te installeren.

Wie een mondje Frans begrijpt en wil weten hoe elf jonge meisjes van het Kardinaal Mercier-instituut de Linux Cybersoda-klas ervaarden tijdens de afgelopen zomervakantie, die volgt alvast de gids op www.ada-online.be/cybersodaonlinux en www.ada-online.be/cybersodaonlinux/pages/linux.htm

Nicole Lenoir
Oktober 2004

(1) De Knoppix cd-rom bevat tal van Linux software en programma’s als OpenOffice.org, Abiword, The Gimp, Konqueror, Mozilla, Apache, PHP, MySQL en honderden andere open broncode programma’s.
(2) Debian GNU/Linux is een vrij en gratis te verkrijgen besturingssysteem voor PC’s.

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium