ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter Juni 2004

Nieuw op de Ada site

Vrouwelijke computerpioniers
Vrouwen zijn opvallend afwezig in de geschiedschrijving over de ontwikkeling van computertechnologie, wat suggereert dat vrouwen slechts een ondersteunende rol hebben gespeeld. Niets is minder waar. Ada Augusta Lovelace wordt beschouwd als de grondlegster van het concept software en zes vrouwen programmeerden de eerste volledig digitaal werkende computer: de ENIAC. Bovendien schreef Grace Hopper het eerste ‘compilerprogramma’, waardoor programmeren opeens een heel stuk eenvoudiger werd. De Ada site herstelt deze vrouwen in ere en wijdt een nieuwe rubriek aan het portret van deze eerste vrouwelijke computerpioniers.
Lees meer: rubriek Grrls stories/Pioniersters

Vrouwbeelden in IT
Eén van de redenen waarom vrouwen zich minder aangetrokken voelen tot NITC is de afwezigheid van vrouwelijke rolmodellen. Van videospelletjes tot het stereotype beeld van de ’informaticus’: overal lijkt de beeldvorming rond ICT meer op mannen dan op vrouwen vrouwen gericht. Ada probeert hier verandering in te brengen.
Lees meer:
rubriek Vrouwen & ICT: 100% compatibel/Ada’s bedenkingen/Vrouwbeelden in IT

Quiz: Voor welk IT beroep ben jij de geknipte persoon?
Ben je een logisch iemand of eerder creatief? Pedagogisch ingesteld of een ideale projectontwikkelaar m/v? Of heb je meerdere pluimen op je hoed?
In de IT wereld zijn zoveel verschillende beroepen dat iedereen er zijn gading wel kan vinden. Na het invullen van ADA’s quiz weet ook jij in welk beroep je IT interesses zich situeren. Hoogstwaarschijnlijk tekent de quiz meerdere beroepen voor je uit, want vele IT beroepen vragen een "dubbel" profiel.
Lees meer: rubriek NICT beroepen/Quiz: Welk IT beroep past bij jou?

Enquêteresultaten: Informaticagebruik en opleidingsbehoeften van vrouwen
Het informatica-opleidingscentrum ATEL uit Antwerpen vroeg aan 1.864 vrouwen hoe het is gesteld met hun hardware- en software-uitrusting en peilde verder naar opleidingsbehoeften en mogelijke belemmeringen. En wat blijkt? Liefst zeventig procent van de bevraagde vrouwen heeft toegang tot een computer. Maar de digitale kloof op het vlak van leeftijd blijft bestaan. Hoe hoger de leeftijd hoe minder van informatica gebruikt wordt gemaakt en opleidingen worden gevolgd.
Lees meer:
Enquête: Informaticagebruik en opleidingsbehoeften van vrouwen

Onderzoek: Vrouwen in het IT-onderwijs: de cijfers
Weinig vrouwen oefenen een informaticaberoep uit. Eén van de redenen is de studiekeuze: slechts een klein aantal vrouwen kiest voor een informatica-opleiding. Maar hoe klein dat aantal precies is, kon tot hier toe niemand zeggen. Ada probeerde het alsnog uit te zoeken en dook in de onderwijsstatistieken.
In 2002 studeerden slechts 332 vrouwen af in een IT-richting op een totaal van 3.128. Dat wil zeggen slechts 1 vrouw op 10 studenten. Vlaanderen levert in totaal 266 vrouwelijke informatici af en de Franse gemeenschap 66. De 266 Vlaamse vrouwen maken 12,4% uit van alle afgestudeerden, terwijl de 66 Franstalige vrouwen maar goed zijn voor 6,8% van alle afgestudeerden. Als we zien dat Europese landen als Duitsland en Finland het stukken beter doen, dan kunnen we alleen maar concluderen: werk aan de winkel!
Lees meer:
rubriek Vrouwen & ICT: 100% compatibel/Ada’s bedenkingen/Onderzoek: Vrouwen in het IT-onderwijs: de cijfers

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium