ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Andere acties Overheid

Gebrek aan informatici

Kies voor de IT!

De sector van de nieuwe technologieën sloeg de handen in elkaar en zocht een oplossing voor het grote gebrek aan gekwalificeerde informatici op de arbeidsmarkt. Het Euthenia-plan dat gelanceerd werd door minister Vanvelthoven (Werk en Informatisering) en de federatie Agoria, moet jongeren van het secundair onderwijs informeren over de mogelijkheden van een IT-carrière. De gids "Go 4 IT!" werd verspreid op alle secundaire scholen.

Het Ada-team wilde natuurlijk dat er in de gids "Go 4 IT!", die werd ontwikkeld door Roularta en waarin 16 IT-bedrijven worden voorgesteld, aandacht wordt besteed aan de gelijkheid tussen mannen/vrouwen. In bijna 100 pagina’s lezen de leerlingen van het secundair onderwijs interviews met zowel mannelijke als vrouwelijke informatici, vinden ze beroepsfiches van bedrijven die actief zijn in de sector en een overzicht van studierichtingen die ze kunnen volgen. Ook Ada Lovelace komt aan bod, de eerste vrouwelijke programmeur in de geschiedenis en haar carrière… Een voorbeeld om te volgen?

“Go 4 IT”is ontwikkeld voor jongeren van 17-18 jaar en is verspreid op middelbare scholen in de twee gemeenschappen, samen met posters van vrouwelijke informatici van ADA en de cd-rom “Wegwijs in informatica”, onmisbare instrumenten voor een geslaagde oriëntatie binnen IT-beroepen.

Laten we hopen dat dit mooie voorbeeld van samenwerking tussen de privé-sector, de overheid en verenigingen, ervoor zorgt dat meer leerlingen kiezen voor een onverwachte carrière en dat meer leerlingen een juist beeld krijgen over de werkelijke wereld van de informatica.

E.S.
juni 2007

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium