ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s acties Mentorship "Pimp IT up!"

Mentorship "Pimp IT up"

Antwerpse laatstejaarstudentes secundair onderwijs weldra gementord door oudstudenten informatica

Onder de uitdagende titel "Pimp IT up" organiseren Ada en de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen (1), i.s.m. de oud-studentenvereniging informatica INFOOS, begin 2006 een IT mentorship-dag. Uitgenodigd zijn: de meisjes van het Sint-Annacollege en Sint Lodewijk uit Antwerpen die in 2006 voor een studiekeuze zullen staan.

"Onbekend maakt onbemind" luidt het spreekwoord en is meer dan ooit van toepassing op het huidige informaticaberoep, waarvan er tegenwoordig niet één maar honderden soorten bestaan. Honderden soorten is misschien wat overdreven (2), maar zeggen dat het informaticaberoep saai is, vinden de oud-studenten informatica van de Karel de Grote-Hogeschool uit Antwerpen alvast ronduit beledigend. Getuige hiervan hun massale belangstelling voor de functie van mentor in het "Pimp IT up" project.

"Pimp IT up"


Bedoeling van "Pimp IT up" is de meisjes uit het secundair onderwijs die voor een studiekeuze staan, begin 2006 een dagje te laten meelopen met een jonge vrouw of man die in een informaticabedrijf of op een IT-afdeling een informaticaberoep uitoefent. De oud-studenten informatica van de Karel de Grote-Hogeschool willen op die manier de laatstejaars duidelijk maken dat je met een informaticaopleiding vele kanten uit kan en dat een informaticaberoep absoluut niet saai hoeft te zijn. Integendeel: informatica is enorm uitdagend en het zijn één voor één beroepen waarbij naast de nodige technische kennis ook veel communicatieve en relationele vaardigheden worden vereist. Beroepen die, net als ieder ander beroep, afhankelijk van het bedrijf van tewerkstelling, tegenwoordig best te verenigen zijn met een privé- en/of gezinsleven, beroepen waar deeltijdse arbeid ook een keuze kan zijn.

En vanwaar Ada’s idee om een mentorship-project op te starten? Heel eenvoudig. Ada wil meisjes de kans bieden een studierichting te kiezen of net niet te kiezen, niet op basis van stereotypen en vooroordelen, maar op basis van correcte informatie. Bekend maakt makkelijker bemind...

"Ooit studeerden er aan Karel de Grote-Hogeschool en aan tal van andere hogescholen bijna vijftig procent meisjes informatica, in 2004-2005 bedroeg dit percentage nog amper vijf procent", aldus Luc Lambrecht, opleidingshoofd Toegepaste Informatica aan de Karel de Grote-Hogeschool. "Tijd dat daar verandering in komt".

Voorstelling op 13 oktober 2005
Wie meer wil weten over het "Pimp IT up" project of als school elders in Vlaanderen door Ada begeleid wil worden in de opstart van eenzelfde mentorship project: woont de conferentie bij op donderdag 13 oktober vanaf 20 uur in de lokalen van de Karel de Grote-Hogeschool.

- Klik hier voor programma en inschrijvingsformulier.

Corine Van Hellemont
September 2005

Noten & links
(1) Karel de Grote-Hogeschool
(2) Meer info over de informaticaberoepen vind je in Ada’s rubriek IT-beroepen: informatici aan het woord en in beeld
(3) "... het is niet omdat meisjes niet van informatica houden dat ze andere wetenschappelijke richtingen dan informatica kiezen, maar omdat ze het informaticaberoep niet kennen en zich stereotype beelden over de informaticus eigen hebben gemaakt." Uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Parijs, zie Ada’s artikel: Informaticastudies: onbekend maakt onbemind

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium