ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof De kloof ontstaat in het gezin … Gedifferentieerde socialisatie

Neem deel aan Ada’s enquête en win een roldoorbrekende prijs!

Sinterklaas en de Kerstman: macho’s of macha’s ?

Welk speelgoed heeft u met Sinterklaas en Kerst cadeau gedaan aan uw dochter, kleindochter of nichtje? En wat aan uw zoon, kleinzoon of neefje? Neem deel aan onze enquête en ontdek hoe macho of macha onze speelgoedaankopen zijn. Wie deelneemt maakt kans op een een gratis exemplaar van het roldoorbrekend kleurboek "Colormimi" van Sisca Locca. Een kleurboek waar ieder kind naar hartelust de traditionele geslachtsrollen op hun kop kan zetten!

Ieder ouder is er zich bewust van: spelen is voor kinderen veel meer dan alleen een spel, het is ook een manier van leren, van met anderen te leren omgaan en zichzelf te verbeelden in een min of meer denkbeeldige toekomst.

Maar wat zien we om ons heen? Het speelgoed dat we kopen voor meisjes en voor jongens is niet hetzelfde. We hoeven de catalogi van speelgoedwinkels maar open te slaan. In de rubriek ’meisjes’ hebben we keuze uit 101 poppen, kapster- en maquillagesets, keukengerei en was en plas gerief. In de rubriek ’jongens’ wordt de ene bouwdoos naast de andere aangeprezen en een hele reeks actiespelen zoals oorlogstuig, robotten, transformers, action man’s, enz.

Het gebeurt niet zelden dat naast een stuk zogenaamd meisjesspeelgoed, neem een foto van een strijkijzer, een zinnetje valt te lezen als: "Net als mama!", en naast een stuk zogenaamd jongenspeelgoed, zoals een plastic boormachine: "Net als papa!". Of naast een foto van een schrijfmachine: "Als een grote meid!" (worden die nog gebruikt? [nvdr]), en naast een speelgoed autootje: "Als een grote jongen!" (iedereen weet toch dat mama niet kan rijden? [nvdr]).

De presentatie van het speelgoedaanbod in meisjesspeelgoed en jongensspeelgoed bevestigt alvast de beroepsstereotypen en de geslachtsidentiteiten. Maar heeft het ook invloed op de latere studieoriëntatie, vorming en beroepskeuze van respectievelijk meisjes en jongens? We zien immers dat aan jongens vaker dan aan meisjes speelgoed wordt gegeven dat het denkvermogen aanspreekt, zin geeft in techniek en aanzet tot een wetenschappelijke benadering van de wereld.

Ook het spelen van videospelletjes op computer of console heeft zo zijn voordelen, en ook daarvoor geldt dat het meer aan jongens cadeau wordt gedaan dan aan meisjes (1). Ook al kan niemand precies zeggen hoeveel stuks er jaarlijks aan jongens wordt gegeven, en hoeveel aan meisjes, vast staat dat vandaag één op de vier (28%) van de uitgaven voor speelgoed voor jongeren besteed wordt aan videospelletjes (2).

Wenst u zicht te krijgen op deze en andere vragen over jongens- en meisjesspeelgoed?
Neem dan vandaag nog deel aan onze online enquête en vul beide vragenlijsten in (*):

U wil graag uw commentaar kwijt?
Rep u naar ons discussieforum!

(*) Wie deelneemt maakt kans op één van de 100 gratis exemplaren van het kleurboek Colormimi van Sisca Locca (3), een jonge illustratrice die ieder kind naar hartelust de traditionele geslachtsrollen op hun kop laat zetten!.

Elena Lanzoni
januari 2005

(1) Zie ook Ada’s focus op videospelletjes
(2) Vandercamme Marc & Meirsman Adriaan: De speelgoedmarkt, OIVO, November 2004
(3) Lees ook Interview met Sisca Locca

^Paginatop^

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium