ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Grrrls stories

Grrls Stories

Vertel ook uw IT verhaal!

U bent informaticus of volgt een opleiding informatica, maar niemand van Ada is u ooit komen interviewen? Dan is dit uw kans om te laten zien wie u bent, hoe u uw studies en/of loopbaan ervaart en welke goede raad u vooral jonge meisjes, hun ouders en leerkrachten, maar ook bedrijven kan geven. Rep u naar het ADA-forum en maak ondertussen kennis met GaŽlle en Sylvia en lees hoe informatica ook hun job van videomonteur en animatiefilmregisseur volledig hertekende.

Hoe vaak wordt niet gezegd dat er zo weinig vrouwen in de informatica-sector werken? Toch is dit niet helemaal waar: vijftien procent van de beroepsinformatici is vrouw en dat komt neer op ongeveer 10.000 vrouwen in BelgiŽ! Ada probeert de bijdrage die deze vrouwen leveren in de IT-wereld zichtbaar te maken, zodat deze vrouwen meer erkenning krijgen, maar ook zodat ze andere vrouwen kunnen inspireren om hun voorbeeld te volgen.

Getuigenissen

De publicatie van de Grrls Stories dient meerdere doelen. Over het algemeen worden vrouwen zelden gepresenteerd als specialisten in een bepaald vakgebied. Door deze vrouwelijke informatici voor te stellen, geven we ze de kans om gehoord te worden, te praten over hun beroep, aan professionele geloofwaardigheid te winnen, over hun leven te vertellen en zo de stereotiepen over informatica te ontkrachten. Het is een mogelijkheid om de sluier op te lichten van een job die slecht gekend is. Zo krijgt het vak een gezicht en dit is absoluut noodzakelijk, omdat een job in de informatica vrouwen vaak minder aanspreekt.

Inspireren

De Grrls Stories hebben ook een voorbeeldfunctie doordat we rolmodellen tonen die andere vrouwen stimuleren en enthousiast maken. Dankzij rolmodellen kunnen vrouwen zich identificeren met een vrouw die werkt in de informaticasector, ze kunnen een voorstelling maken van zichzelf in een bepaalde job. Van jongs af aan, doen kleine kinderen volwassenen in hun omgeving na, en het “geslacht” van een job is vaak van belang bij de studiekeuze [1]. Door portretten te tonen van vrouwen die actief zijn in de informatica-sector, zorgen wij dat het beeld van de informaticus vrouwelijker wordt en zo kunnen meisjes zich een voorstelling maken van zichzelf als informaticaspecialiste.

Het was voor ons ook heel belangrijk om “normale” vrouwen te laten zien, die een job hebben als informaticus. De buitengewone vrouwen, de heldinnen die ons doen dagdromen, hebben vaak als nadeel dat ze onbereikbaar lijken, en dat ze worden gezien als onderdeel van een fantasiewereld. Vrouwen als jij en ik zijn veel effectiever om andere vrouwen te stimuleren hetzelfde pad te volgen: als zij het gedaan hebben, dan kan ik het ook!

Doorzetten

Vandaag plaatste Ada de interviews met GaŽlle, videomonteuse, en Sylvia, animatiefilmregisseur online. Ze praten over de radicale transformatie die hun job heeft ondergaan na de introductie van de nieuwe technologieŽn en over de talrijke mogelijkheden die deze bieden in hun dagelijkse professionele leven, mogelijkheden die vroeger ondenkbaar waren. Dit zijn onze twee laatste interviews, maar dit betekent niet dat dit het einde is van de Grrls Stories!

Nu geven we jullie het woord

Of je nu informaticaspecialiste bent of niet, als je leven, beroepsmatig of privť, veranderd is door de nieuwe technologieŽn, kom dan naar het ADA-forum, onder de afdeling E-stories en vertel ons je verhaal!

Op deze manier blijven je ervaringen niet onzichtbaar en jouw verhaal kan weer perspectieven openen voor andere vrouwen…

Eleonore Seron
juni 2007

[1] [Zie Ada’s focus over dit onderwerp: Gedifferentieerde socialisatie

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium