ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof De kloof ontstaat in het gezin … Meisjes en videogames

Vrouwelijke gamers

Deel je passie en screen gender in videospelletjes

Het aandeel vrouwelijke gamers wordt in West-Europa op 25% geschat, al is het op het internet niet altijd evident om te achterhalen of het om een vrouwelijke gamer gaat dan wel om een man die zich voordoet als vrouw. Gelukkig beschikken vrouwelijke gamers vandaag over discussiefora waar ze niet alleen hun passie met seksegenoten kunnen delen, maar ook een ganse reeks videospellen aan een genderanalyse onderwerpen.


Girrl Gamer:
site sinds 1997

Het meerendeel van de online discussiefora waar vrouwelijke gamers elkaar ontmoeten zijn onvermijdelijk Engelstalig. Wie de taal van Shakespeare meester is, raden wij aan een kijkje te nemen op één van de volgende fora:

  • Womengamers: een site met achtergrondartikels en kritische analyses, en een forum. Hoewel minder actief dan een standaard site over videospelletjes, heeft womengamers voor de trouwe ADA-lezer het voordeel dat in de gerecenseerde spellen het aspect gender nooit verwaarloosd wordt. Meerdere korte artikeltjes nemen bekende en minder bekende heldinnen van het videoscherm onder de loep, van Lara Croft tot Princes Zelda, en leggen hun sterke en zwakke kantjes bloot.
  • Grrlgamer: een pionier in het genre die bijna tien jaar geleden werd opgericht, eveneens met een hoop artikels, kritieken en fora. We vinden er ook algemene raadgevingen m.b.t. informatica, spellen om te downloaden en strategische handleidingen vol tips en trucs om kinderen, neefjes of nichtjes gegarandeerd te verslaan… met twee vingers in de neus.
  • Game+Girl = Advance: is alternatiever van aard. De site werd opgericht door een vrouw en is gebaseerd op het webblog model. Op deze internetsite vind je geen kritieken van videospellen. De site is bedoeld om samen met internetgebruikers na te denken over de plaats van het videospel in de hedendaagse cultuur. Dat hierbij vaak iconoclastisch tewerk wordt gegaan, wordt al snel duidelijk.

Een gelijkaardig forum in het Nederlands als deze hierboven hebben we helaas niet gevonden (ken je er één, mail het ADA) (1). Dit neemt niet weg dat het onderwerp ’vrouwelijke gamer’ nergens op het internet aan bod zou komen, integendeel. Bijvoorbeeld op PCGS, waar een zekere Wiegmans meent te weten wat je als mannelijke gamer wel en best niet speelt en doet in het bijzijn van een vrouwelijke gamer (best grappig) (2).

E.S.
mei 2006

Noten & links
(1) redactie@ada-online.be
(2) http://www.pcgamespecial.nl/?itemid=3543

Meer over videospelletjes op de ADA-site:

- Meisjes en videogames
- Mijn relevante ervaring? Computerspelletjes spelen!

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium