ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Andere acties Ada over de informatiemaatschappij E-economie

Opportuniteiten voor vzw’s in Second Life

Ada bouwt mee aan Gender Square in Second Life

Ada bracht uit pure nieuwsgierigheid een bezoekje aan Second Life, en dat draaide uit op een prospectie naar de mogelijkheden van deze online 3D-wereld voor non-profit organisaties. Ondertussen bouwt Ada op Second Life mee aan de Gender Square, met speciaal en gratis voor vzw’s een video- en conferencing room, een tentoonstellingsruimte en faciliteiten voor e-learning en culturele evenementen die verband houden met gender.

"Virtuele 3D-werelden zijn de volgende fase in de internet revolutie," citeerde Fortune (1) begin dit jaar IBM CEO Sam Palmisano die ondertussen al meer dan 3.000 IBM personeelsleden aanspoorde een avatar (eigen personage) te creëren op Second Life (SL). SL is een virtuele 3D-wereld waar op ieder moment van de dag meer dan 20 duizend mensen, net als in de echte wereld (first life), elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen, winkelen, uitgaan, studeren, een huis bouwen, een business starten, geld verdienen en zelfs romances beleven.


Ada bouwt mee aan Gender Square
(Klik voor grotere foto)

4 km2 Gender Square in SL

Sinds februari 2007 helpt Ada mee aan de bouw van de Gender Square in Second Life, met in de steigers, speciaal voor iedere non-profit organisatie die zich bezig houdt met gender, plaats voor een tentoonstellingsruimte, een bibliotheek en/of documentatiecentrum, een video- en conferencing room, een e-learning centrum en een podium voor events.

Wie de werkzaamheden op de voet wilt volgen of Ada raad wilt vragen, rept zich vandaag nog naar de Gender Square of stuurt vanuit SL een IM (instant message) naar Ada’s trouwe avatar Adalace Jewell.

Hoe u zich gratis kan abonneren op Second Life leest u in het kaderstukje: “Gratis naar Gender Square in vijf stappen.”

Het gebruik van de faciliteiten op Gender Square in Second Life zijn volledig gratis voor iedere organisatie die zich bezighoudt met het streven naar of het behoud van de gelijkheid van vrouwen en mannen. Voor meer info contacteert u in first life: Corine.VanHellemont@ada-online.be .

Dat SL de laatste maanden vooral aandacht kreeg in onze media voor de seksuele fantasieën die er in de 18+ versie kunnen worden uitgeleefd, gaan we niet ontkennen. Maar dat is het hele plaatje niet willen zien, want SL is 100% gemaakt door haar bewoners en is dus ook maakbaar door non-profit organisaties.

Wat is Second Life (SL)?

SL is een online game en ook weer niet. In SL simuleren 5,4 miljoen avatars de echte wereld, zoals land kopen en verkopen, woningenbouwen, huren of verhuren, een zaakje starten en zelf gemaakte spullen verhandelen, een bibliotheek neerpoten, een museum, een virtuele universiteit, een informatiecentrum of een pracht van een tuin om bezoekers ruimte te bieden voor meditatie, tot en met het gedenken van overledenen, zoals van de tragedie in Virginia Tech.

Enkel de grond, het water en de lucht zijn door het bedrijf achter SL (°2002), Linden Labs, gecreëerd. De rest wordt vorm gegeven door de bewoners met behulp van prims (primitieven), dat zijn eenvoudige geometrische vormen, zoals blokken, cilinders, prisma’s, bollen, kegels, enz. De zijden van deze prims kunnen bekleed worden met textures, bv. met een zestiende-eeuwse huisgevel, een wandelpad, een boom of struik.

Op die manier creëren de bewoners hele dorpen, winkelcentra, café’s, auto’s, vliegtuigen, boten tot en met allerlei hebbedingetjes, zoals juwelen, GSM’s, iPods, enz.


Virginia Memorial op Second Life
(Klik voor grotere foto)

Wie al deze dingen wil laten bewegen en laten gebruiken schrijft een script (computerporgramma) in de Linden Scripting Language of tikt er één gratis op de kop en plakt die aan het object, bijv. om op een videoscherm in SL een stream van het internet te projecteren of de Jukebox te laten spelen na het inwerpen van een muntstuk.

Meer vrouwen dan mannen

Opmerkelijk is dat de meeste van de regelmatige SL bezoekers vrouwen zijn en dat die meestal ook hoger opgeleid zijn dan de mannen (2). Hoe betrouwbaar deze en andere gegevens over gender in SL zijn, is moeilijk in te schatten. In SL kan iedereen het geslacht van zijn of haar avatar zelf kiezen en die tussendoor ook veranderen (gender swappen). Al naar gelang de bron zou van de real-life mannen 14 à 18% zich een vrouwelijke avatar hebben aangemeten, en slechts 3,5% van de vrouwen een mannelijke avatar (3).


Ada’s avatar: Adalace Jewell
(Klik voor grotere foto)

Net als de objecten binnen SL kan iedereen zijn of haar avatar ook zelf vorm geven. Je kan je avatar op jezelf doen lijken, op je beste vriendin of vriend of een volledig fictief personage creëren. Ook je huidskleur kan je zelf bepalen. Uit onderzoek blijkt echter dat eenmaal de experimenteerfase voorbij, de meeste bewoners hun avatar op hun reële zelf laten lijken, maar dan iets jonger, groter, slanker of atletischer. Het is nog niet onderzocht maar je kunt je voorstellen dat dit een positief effect heeft op iemands echte leven. Een vrouwelijke bewoner stelt: “Het kleine meisje hier vanbinnen kan in SL zo mooi zijn als ze wilt. Al die wensen van ‘Had ik maar...’ kunnen uitkomen!” (4)

Klein en groot

De lokale munteenheid op SL is Linden Dollar met een dagkoers van EUR 3,1 à 3,4 voor L$ 1.000. Die dagkoers is belangrijk omdat het (op ieder moment) mogelijk is geld (bijv. van inzamelacties voor het goede doel) uit SL te halen. Zo haalde de Amerikaanse kankervereniging Relay for Life vorig jaar niet minder dan 40 duizend US dollar uit SL.


De bibliotheek van Second Life
(Klik voor grotere foto)

Om geld te kunnen verdienen of veel volk over de vloer te krijgen, moet je het volk wat te bieden hebben. Newbies (zo worden nieuwelingen in SL genoemd) zijn gemakkelijk te verleiden met een hapje en een drankje. Maar na een week gaan die gesimuleerde koffies en ijsjes snel vervelen waardoor het niet verwonderlijk is dat van de meer dan 5 miljoen gecreëerde SL avatars slechts 10% regelmatige bewoners overblijven. Uit onderzoek (5) blijkt dat dat overwegend creatievelingen zijn op het vlak van architectuur, ondernemerschap, scripting (programmeren) of mode (kleren ontwerpen voor avatars).

Spelers die op één dag meer dan 1.000 bewoners over de vloer krijgen, zijn enkel die spelers die ook andere mediakanalen ter beschikking hebben om mensen naar hun event in SL te lokken, zoals afgelopen maand maart het geval was met Q-music. De minder groten, waaronder individuen met een virtueel lapje grond van 0,5 km2, wat net genoeg is voor je droomhuis, tellen meestal enkel zichzelf (en enkele vrienden als het meezit) als bezoeker. Om volk over de vloer te krijgen, gelden in SL dezelfde regels als in RL.

Non-profits


Ada’s prefab gebouw in Second Life,
in afwachting van nieuw ontwerp.
(Klik voor grotere foto)

De mogelijkheden van SL zijn nog lang niet allemaal ontdekt, maar één ding is duidelijk. Het is een nieuw mediakanaal dat nauwlettend in het oog moet worden gehouden, omdat het interactief is met de bestaande mediakanalen, zoals websites.

Zo is het een koud kunstje om het logo van een vzw in SL binnen te ‘slurfen’ en het aan een gebouw te bevestigen, of er een t-shirt van te maken die gratis wordt uitgedeeld (zie het t-shirt van Ada). Ook het installeren van een informatiezuil behoort tot de mogelijkheden. Zo kan je bezoekers die op de zuil klikken een ‘notecard’ geven met informatie, of hen automatisch doorlinken naar de juiste webpagina.


Live muziekoptreden in Second Life
(Klik voor grotere foto)

Ook voor artiesten biedt SL nieuwe mogelijkheden, want op SL worden muziekconcerten gehouden en toneelstukken opgevoerd waarbij de bezoekers hun waardering laten blijken door de artiest te tippen. Bekende en minder bekende kunstenaars kunnen er hun werken tentoonstellen en zelfs verkopen aan iedereen die er zijn of haar SL huis mee wenst te decoreren.


Kunstgallerij in Second Life
(Klik voor grotere foto)

Voor een reproductie van een first life (RL) schilderij wordt tussen honderd en duizend Linden neergeteld (0,50 à 3,1 euro). Bibliotheken en documentatiecentra en boekhandels vinden op SL een uitbreiding van hun diensten, door bijv. boekpresentaties en discussies te houden of auteurs te laten voorlezen uit eigen werk (zonder dat de bezoekers zich in real life hoeven te verplaatsen).

 

Gratis naar Gender Square in vijf stappen

1. Surf naar secondlife.com
2. Klik op ‘join now’ en kies een standaardavatar (personage). Als gevraagd wordt naar je credit card, klik ‘skip this step’.
3. Download en installeer het programma (10 minuten)
4. Log in en trek ongeveer 20 minuten uit om de basisvaardigheden van SL onder de knie te krijgen.
5. Klik onderaan op search, tik ‘Gender Square’ in (vink het vakje ‘mature’ aan) en teleporteer jezelf ernaartoe. Is Adalace Jewell nergens te bespeuren, klik op ‘IM’ onderaan het scherm en stuur haar een berichtje.

U bent reeds geabonneerd op Second Life, klik dan hier en teleporteer nu naar Gender Square.

Last but not least, de 3D-werelden bieden een hoge graad aan e-learning mogelijkheden. Een wereld waarin je met de afstandsstudenten bijvoorbeeld éénmaal per maand kan afspreken in een virtueel klaslokaal en de cursussen op een interactieve manier, aan de hand van een diavoorstelling en samen met de leerkracht, verder kan bespreken.

Het feit dat de afstandsstudenten elkaar virtueel kunnen zien en met elkaar in discussie treden zou, aldus het experiment aan de virtuele Harvard University, bijdragen tot de motivatie en groepsvorming (6).


Projectie van ADA’s cd-rom
“Wegwijs in de Informatica”
in Second Life (Klik voor grotere foto)

 

Verder vergeten we niet dat er ook een Second Life voor teens bestaat waarvan de mogelijkheden ook nog niet allemaal zijn onderzocht. Om objecten in SL te doen bewegen of te laten reageren op de acties van bezoekers, is een minimum aan kennis nodig van de programmeertaal die op SL wordt gebruikt, bijv. om geschreven of grafische informatie te verspreiden, zijn avatar een speciale beweging te laten uitvoeren, een slot op de deur van je huis te plaatsen, een muziekkeuzelijst te maken voor de jukebox, enz. Dat hier mogelijkheden worden geopend om meisjes via het aanspreken van hun eigen interesses warm te maken voor informatica ligt voor de hand.

Ada heeft er meer dan nota van genomen.

Corine Van Hellemont
April 2007

Noten & links
(1) “It’s not a game”, David Kirkpatrick in Fortune, 23 februari 2007
(2) EPN rapport
(3) Rymaszewski, M., Au, W.J. Wallace, M. (2007). Second Life. The official Guide. Linden Lab, pp. 76-77
(4) Rymaszewski, M., Au, W.J. Wallace, M. (2007). Second Life. The official Guide. Linden Lab, p. 17
(5) EPN rapport
(6) http://www.slideshare.net/iconolith/second-life-for-education

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium