ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s acties Mascottewedstrijd

Mascottewedstrijd

Tijdens de Digitale Ontmoetingsdagen 2004 werd de wedstrijd "Een mascotte voor Ada" afgesloten. Een jury bestaande uit vrouwelijke informatici koos de prijs voor de "beste mascottes" die de beeldvorming rond vrouwen en nieuwe technologieŽn van nieuwe ideŽen moeten voorzien.

Waarom een mascotte?

Winnaar ADA-Mascotte.
Ontwerp van Sandrine Calonne.

Uit universitair onderzoek blijkt ook dat de afwezigheid van vrouwelijke rolmodellen ťťn van de voornaamste redenen is waarom vrouwen zich minder aangetrokken voelen tot NITC. Videospelletjes, het stereotype beeld van de ’informaticus’, de communicatie rond IT-producten en -diensten in de media: overal is de beeldvorming rond ICT meer op mannen dan op vrouwen vrouwen gericht.

Als reactie op deze stereotype beeldvorming organiseerde Ada de wedstrijd "Een mascotte voor Ada: vrouwen en nieuwe technologieŽn" en mikte op jonge ontwerp-st-ers om via het ontwerp van een mascotte de beeldvorming rond vrouwen en nieuwe technologieŽn van nieuwe ideŽen te voorzien.

De mascottewedstrijd had verschillende doelstellingen :

  • Ada een gezicht en een lichaam geven want na een driejarig digitaal bestaan wou Ada ook graag fysiek en concreet door het leven gaan..
  • Een beeldgalerij in het leven roepen en zo de leemte in de beeldvorming rond informatica vullen
  • Uitnodigen om zich vragen te stellen, na te denken en deel te nemen aan dit actueel debat

De wedstrijd werd afgesloten op 31 december 2003 en op 22 januari 2004 vond de prijsuitreiking plaats. Een jury van vrouwelijke informatici oordeelde samen met ongeveer 500 on-line stemmers voor de ’beste mascottes’.

- Bekijk de mascottes: Winnaars/winnaressen mascottewedstrijd
- Lees het verslag van de prijsuitreiking: ’FeeŽrieke bij’ winnaar Ada-mascottewedstrijd

Alle gepubliceerde artikels over deze rubriek:

FeeŽrieke bij winnaar ADA-mascottewedstrijd

Eind vorig jaar schreef ADA een mascottewedstrijd uit om het thema "Vrouwen in IT" een gezicht te geven. Meer dan 100 mannen en vrouwen, jongens en meisjes namen de uitdaging aan en bezorgden ADA een mascotte. De figuur van een feeŽrieke informaticabij kaapte op 22 januari 2004 de hoofdprijs weg. Maar terwijl de jury in deze fee het toppunt van vrouwelijke verbeelding zag, vonden veel publieksleden dit figuurtje seksestereotiep. Wie heeft gelijk?

Artikel gepubliceerd in: 03/2004

**Lees meer**

Winnaars/winnaressen mascottewedstrijd

Artikel gepubliceerd in: 01/2004

**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium