ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŰn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franšais ::
 
   
U bent hier: Home De genderkloof Op de werkvloer

Op de werkvloer

Vrouwen onderschatten hun technische kennis en vinden het gegoochel met technische termen maar niks. Hoe competent ze ook zijn, ze riskeren in de mannenwereld niet erkend te worden.

Informaticatermen als ’visitekaartje’

Wie in informatica zijn weg wil vinden moet de woordenschat beheersen die in deze omgeving wordt gebruikt. Door verschillen in socialisatie in het gezin zijn vrouwen vaak minder op de hoogte van bepaalde technische termen dan mannen. Uit de leservaring op Interface3 (1) blijkt ook dat vrouwen sneller algemene termen gebruiken in plaats van de woordenschat van specialisten.

Woorden blijken voor mannen en vrouwen een verschillende functie te hebben.Veel vrouwen vinden dat als je woorden gebruikt, deze ook begrijpelijk moeten zijn. Technische termen zijn echter niet altijd bedoeld om een gesprek voor niet-ingewijden te vergemakkelijken. Je hoort sommige informatici vaak een zeer technisch vocabularium misbruiken, dat je je afvraagt of ze niet eerder indruk willen maken op hun gesprekspartner. ’LAN’ in plaats van ’Lokaal Netwerk’, ’FAQ’ in plaats van ’veelgestelde vragen’, ’boot’ in plaats van ’opstarten’: technische termen zijn vaak gewoon overbodig.

Het lijkt er sterk op dat de soms moeilijke communicatie tussen informatici en gebruikers niet enkel te wijten is aan een gebrekkig kennis van de gebruikers, maar ook aan het feit dat informatici zelden moeite doen om voor een neofiet begrijpelijk over te komen. Het kennen van voor ’jan met de pet’ onbegrijpelijke technische termen geldt immers vaak als een soort visitekaartje of diploma. Weigeren om technische terminologie te gebruiken kan dus ook betekenen dat je weigert om onbegrijpelijk over te komen. Vrouwen die geneigd zijn om geen onbegrijpelijke formuleringen te gebruiken, riskeren echter als incompetent te worden beschouwd en in de informaticawereld niet erkend te worden.

Onderwaardering van eigen technische kennis

Leerkrachten van het opleidingscentrum Interface3 rapporteren vaak over het lage zelfbeeld dat vrouwelijke cursistes hebben t.o.v. hun computervaardigheden, en dit in tegenstelling met mannelijke cursisten. Onafhankelijk van hun opleidingsniveau blijven vrouwen zich incomptetent voelen, overschatten ze de vereiste technische vaardigheden voor hun toekomstig beroep en onderschatten ze de kennis die ze zelf hebben opgedaan. Wie rekening houdt met deze vaststelling kan de moeilijkheden die vrouwen bij hun informaticastudie ondervinden beter belichten en hen helpen deze misvatting te overwinnen.
Lees meer

Een wetenschappelijke omgeving die vrouwen steeds heeft uitgesloten

Net zoals vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in wetenschap en in techniek zijn er weinig vrouwen in informatica. Wetenschap is een mannenwereld waar vrouwen zich niet altijd welkom voelen.
Lees meer

Het vrouw(on)vriendelijke karakter van de IT sector

Het aantal bekwame arbeidskrachten in de informaticasector was lange tijd onvoldoende. Deze situatie zorgde ervoor dat de informaticasector qua arbeidsomstandigheden een zeer eigenzinnige weg in sloeg. Een weg die de toegang van vrouwen tot de sector er niet altijd even gemakkelijk op maakte.
Lees meer

(1) www.interface3.be

Alle gepubliceerde artikels over deze rubriek:

De betekenis van motivatie

Het begrip ‘motivatie’ is vaak het onderwerp van discussie, want het zou de magische drijvende kracht zijn achter veel prestaties. Jongeren zijn ‘niet gemotiveerd’ om een opleiding te volgen, werknemers van een bedrijf moeten ‘gemotiveerder’ zijn om te werken, leraren klagen over het ‘gebrek aan motivatie’ van hun leerlingen en recruiters zoeken ‘gemotiveerde’ kandidaten… Maar wat gaat er schuil achter deze machtige term? Bestaat ‘motivatie’ eigenlijk wel? En zo ja, hoe kunnen we motivatie opwekken?

Artikel gepubliceerd in: 12/2006

**Lees meer**

Loopbanen in ICT-sector vooral nomadisch

Volgens recent onderzoek van Elke Valgaeren (LUC) is in de ICT-sector hoe langer hoe minder sprake van klassieke lineaire loopbanen. De loopbanen zijn nomadisch geworden. Een hip woord om te zeggen dat in de sector frequent van functie en werkgever wordt veranderd. Vraag is of dit gunstig is voor vrouwen.

Artikel gepubliceerd in: 06/2005

**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium