ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s instrumenten

Ada’s instrumenten

CD-rom "Wegwijs in Informatica"

Verruim je studiekeuzemogelijkheden dankzij de gratis cd-rom Wegwijs in Informatica. Op de cd-rom vind je een levendige beschrijving van zestien passionele beroepen uit de wereld van de nieuwe technologie.

Via (video)interviews en jobfiches maak je kennis met o.a. een analist-programmeuse, een technologe medische beeldvorming, een videomonteuse, een databasebeheerster, enz.

De cd-rom kan zowel individueel als in groep worden gebruikt en is gericht op jongeren en op volwassen die op zoek zijn naar een wending in hun loopbaan.

- Lees meer in Ada’s inleidend artikel
- Bezoek Ada’s webrubriek "Wegwijs in Informatica" (voorstelling, kiekjes en begeleiding online)

Brochure "Cherchez La fille!"

Is de zwakke vertegenwoordiging van vrouwen in informatica fataal? In deze theoretische brochure geeft Ada een overzicht van de hindernissen die ervoor zorgen dat meisjes van in hun prille jeugd technologie de rug toekeren.

Socialisatie, rolmodellen, zelfvertrouwen, het zijn slechts enkele van de mechanismen die van informatica een erg mannelijke discipline maken. De mechanismen ontleden en begrijpen is een eerste stap om hier verandering in te brengen...

- Bezoek Ada’s webrubriek over de brochure
- Download de brochure in pdf (lichte versie)
- Download de brochure in pdf (printklare versie)

Pedagogisch koffertje "Cybersoda"

Het Cybersodakoffertje is een pedagogisch instrument voor iedereen die een intelligente informaticaworkshop voor jongeren tussen 10 en 16 wil organiseren.

Het is ontwikkeld op basis van Ada’s praktijkervaring en bestaat uit een handleiding en twee cd-roms met vrije softwarepakketten voor vijf modules informaticales: hardware, programmeren, internet, websites bouwen en beeldbewerking.

- Bezoek Ada’s webrubriek over het koffertje
- Bezoek de Cybersoda website
- Cybersoda workshops

Animatiepakket "Schoon in de weer met software?"

Animatiepakket voor jongeren om stereotiepen rond vrouwen en nieuwe technologie te doorbreken. Het pakket bevat een DVD met een kortfilm die bedoeld is om in klasverband een discussie op gang te brengen.

Bent u leerkracht, begeleid(st)er of opvoed(st)er en wilt u meewerken aan de realisatie van seksegelijkheid? Aan de hand van dit pakket krijgt uw publiek de kans in de huid van een personage te kruipen en stereotiepe opvattingen aan het wankelen te brengen.

- Bezoek Ada’s webrubriek over dit pakket
- Bestel de DVD (bestellen voorbehouden aan leerkrachten, begeleid(st)ers of opvoed(st)ers)

Draaiboek mentorship “pimp IT up!”

"Pimp IT up!" is een instrument voor de onderwijs- en bedrijfswereld om laatstejaars secundair onderwijs die voor een studiekeuze staan een dag te laten meelopen met een informaticus. Vooroordelen ten aanzien van het beroep worden doorprikt en stereotypen onderuit gehaald.

- Bezoek Ada’s webrubriek over het draaiboek
- Bezoek Ada’s webrubriek over het mentorship
- Download het draaiboek in pdf

Instrument voor beeldanalyse "Beelden ont(k)leed"

Pedagogisch instrument voor het analyseren, deconstrueren en begrijpen van de beeldvorming rond vrouwen en technologie.
Wat zie je in beelden? Waar denk je aan?
Hoe interpreteer je beelden? Hoe grafische voorstellingen van vrouwen en technologie analyseren?

Met de medewerking van Muriel Andrin (ELICIT-ULB, UA).

- Lees meer in Ada’s inleidend artikel
- Bezoek Ada’s webrubriek "Beelden ont(k)leed"

De grote "gender & ICT" quiz

Zorgt uw bedrijf voor gelijke kansen? Is er een beleid dat vrouwen helpt om carrière te maken, om opleidingen te volgen en om werk en privé beter te combineren? Weet u welke maatregelen u moet nemen om een "gendervriendelijke" werkomgeving te creëren?

Test uw kennis en uw dagelijkse praktijk via onze interactieve quiz: 21 vragen brengen de situatie in beeld en 21 antwoorden tonen hoe anderen in de IT-sector het genderprobleem aanpakken.

- Doe de quiz!
- Download de juiste antwoorden in pdf

Initiatiecursus “Internet Discussiefora”

In het kader van www.genderforum.be, een thematisch discussieforum over gender, organiseerde Ada een initiatiecursus voor deelname op een forum.

- Lees meer in Ada’s artikel over de initiatiecursus
- Download de initiatiecursus in pdf

Alle gepubliceerde artikels over deze rubriek:

Beelden ont(k)leed

De uitgave ‘Beelden ont(k)leed" beschrijft een methode om beelden te ontleden. Op 15 maart 2007 stelde het Ada netwerk de Franse versie van het nieuwe instrument reeds voor aan het brede publiek. Vandaag staat ook de Nederlandstalige versie online.

Artikel gepubliceerd in: 07/2007

**Lees meer**

Vrouwen nemen het virtuele woord

In het kader van de oprichting van het thematisch discussieforum over gender, Genderforum.be, richtte Ada afgelopen lente speciaal voor vrouwenorganisaties en -projecten een initiatiecursus in over “Internet Discussiefora”. Wie niet aanwezig kon zijn, kan alsnog de cursus in pdf downloaden van de Ada site.

Artikel gepubliceerd in: 07/2007

**Lees meer**

Ada’s instrumenten oogsten succes

Begin maart trok Ada naar Flanders Expo in Gent voor de Vlaamse Onderwijsdagen 2007. Honderden bezoekers bemachtigden er een gratis Ada-instrument en vier wedstrijdwinnaars kregen een USB-stick mee naar huis.

Artikel gepubliceerd in: 04/2007

**Lees meer**

Wegwijs in de informatica en haar beroepen

Met de cd-rom ’Wegwijs in Informatica’ maakt ADA komaf met de drogredenen die vooral meisjes ervan weerhouden een carrière in de informaticasector te beginnen. Op de cd-rom vind je een levendige beschrijving van niet minder dan zestien informaticaberoepen, traditionele ICT-beroepen en beroepen met een sterk informaticagehalte.

Artikel gepubliceerd in: 03/2006

**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium