ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter Februari 2005

Februari 2005

ARTIKELS

Sinterklaas en de Kerstman: macho’s of macha’s ?

Videospelletjes zijn in België goed voor eenvierde van de uitgaven aan speelgoed. Maar welk speelgoed gaf u afgelopen Sinterklaas en Kerst aan uw zonen, kleinzonen of neefjes? En wat aan uw dochters, kleindochters of nichtjes? Deed u hen een videospelletje cadeau of hield u het bij traditioneel en/of geslachtstereotiep speelgoed? Neem deel aan Ada’s enquête en ontdek hoe macho of macha onze speelgoedaankopen zijn. Wie deelneemt maakt kans op een roldoorbrekende prijs.
**Lees meer**

Christelijke Mutualiteit wil meer vrouwen op IT-afdeling

Met het beeld van een jonge vrouwelijke IT’er en de slogan "En waarom zou jij bij ons niet mee IT-geschiedenis schrijven?" voerde de Christelijke Mutualiteit vorig jaar een meer dan opmerkelijke advertentiecampagne. Een campagne die in Vlaanderen niet alleen in de prijzen viel maar ook op Ada verdiend tweede werd in de categorie "Welke vrouw verkiest u als collega". Een gesprek met Human Resources verantwoordelijke Annemie Germonpré.
**Lees meer**

Vrije Software versus eigendomssoftware in de overheidsdiensten

Is Vrije Software een uitweg uit een samenleving die steeds meer wordt bepaald door ICT, maar waarin de toegang tot ’gemeenschappelijke kennis’ al te veel wordt beperkt door eigendomssoftware? Wat is de rol van de overheid? Tijdens een debat op de Digitales@Netdays legden Constant vzw en Ada deze vragen voor aan een aantal specialisten uit de Vrije Softwaregemeenschap en de overheidsdiensten.
**Lees meer**

Interview met Angélique Eloy, PC/netwerkbeheerder

Angélique Eloy beheert in haar eentje een informaticapark van meer dan tweehonderd PC’s, acht servers en een niet onaardig aantal printers. En om alles nog wat spannender te maken, is het netwerk verspreid over vijf centra, gelegen in een straal van een dertigtal kilometers.
**Lees meer**

FOCUS OP

Gedifferentieerde socialisatie

Houdt u ook niet van dure woorden, zoals ‘gedifferentieerde socialisatie’, maar wil u er wel het fijne van weten met betrekking tot ICT, dan is deze focus iets voor u. Heel helder wordt u uitgelegd wat stereotypen zijn, wat de begrippen gedifferentieerde ‘benadering’ en ‘modelling’ van meisjes en jongens precies betekenen en hoe dit alles zich verhoudt tot de (on)gelijke kansen op informaticavlak
**Lees meer**

Meisjes en videogames

Meisjes spelen minder dan jongens videospelletjes, tot grote opluchting van sommige ouders die videospelletjes maar niets vinden of menen dat de meeste spelletjes toch maar aanzetten tot geweld. Maar is het spelen van videospelletjes wel zo schadelijk als wordt gedacht? En stel dat er ook een groot aantal positieve effecten aan zijn verbonden, zouden meisjes dan niet beter meer van die elektronische spelletjes spelen? Ada zocht het voor u uit.
**Lees meer**

KORT

Informatica: vooral voor meisjes een wetenschap apart

Waar komen vrouwelijke informaticastudenten vandaan? Wat is hun sociale afkomst? Wat trekt hen aan? En waarin verschillen ze van hun mannelijke medestudenten?
**Lees meer**

Ada present op Vlaamse Onderwijsdagen 2005

Van zondag 27 februari t/m woensdag 2 maart 2005 zal Ada aanwezig zijn op de Vlaamse Onderwijsdagen (VLOD) in Flanders Expo te Gent.
**Lees meer**

IGGI of de computer als springplank naar werk

Tijdens een colloquium in de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel maakten een honderdtal aanwezigen de balans op van een tiendaagse opleiding voor vrouwen.
**Lees meer**

Videoreportage Digitale Ontmoetingen 2004 (CandidaTV)

Net een jaar geleden waren de video-activistes van CandidaTV (IT) te gast op de Digitale Ontmoetingsdagen. Het resultaat van hun bezoek kan u bewonderen in een swingend filmpje.
**Lees meer**

Ada zoekt getuigenissen :

Om het beroep van database administrator te illustreren in een videofilmpje zoekt Ada een vrouwelijke database administrator. De video zal net als de andere Ada-video’s over informaticaberoepen gepubliceerd worden op deze site in de rubriek video’s. Ter sensibilisering van vrouwen, studenten, leerkrachten, enz. zal de video ook vertoond worden op congressen, beurzen, informatiedagen, rondetafelgesprekken, enz.

Geïnteresseerd? Contacteer ons snel!

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium