ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Acties & instrumenten Ada’s instrumenten Pedagogische koffertje "Cybersoda"

Pedagogische koffertje "Cybersoda"

Het Cybersodakoffertje is een pedagogisch instrument voor iedereen die informaticaworkshops wil organiseren voor jongeren. Het is ontwikkeld op basis van ADA’s praktijkervaringen en bestaat uit een handleiding en twee cd-roms boordevol informatie. Het koffertje ligt voor u klaar en is gratis. Bestel het vandaag nog!

Sinds 2001 organiseert het ADA Netwerk Cybersoda-activiteiten voor jongeren. Cybersoda biedt een duik in de wereld van de informatica met de bedoeling computers minder mysterieus te maken, om de onderdelen, de software, het beeld en de angstaanjagende programmeertaal toegankelijk te maken. De deelnemers (meisjes en jongens van 9 tot 16 jaar) ontmoeten vrouwen die voor dit beroep hebben gekozen en die proberen om hun kennis over te dragen en juist meisjes aan te steken met hun passie voor het vak.

Een Live CD en een Data CD!

Gesterkt door de verrijkende ervaringen van het ADA team en tientallen jonge meisjes met Cybersoda, werd besloten om deze kennis te gaan delen met zoveel mogelijk andere mensen. Hiervoor werd een pedagogisch pakket, het koffertje, ontwikkeld; een paspoort om de informaticawereld te ontdekken. Het koffertje is bedoeld voor leerkrachten, animators en andere mensen die de deur naar technologie willen openzetten voor jonge meisjes en natuurlijk ook voor de jongens, (hoewel die dat vaak minder nodig hebben).

Het Cybersodakoffertje bevat twee cd-roms en een boekje. De twee cd-roms bevatten grosso modo hetzelfde: de Cybersoda-website waarop u al het materiaal terugvindt. De eerste cd-rom is een Live CD. Dat wil zeggen dat de cd-rom een besturingssysteem bevat (GNU/Linux) dat opstart op uw computer zonder dat u de toepassingen van de cd-rom naar uw harde schijf moet kopiŽren of installeren. Zo kunt u zonder risico in een Linuxomgeving werken! De tweede cd-rom, de Data CD bevat dezelfde onderdelen, maar zonder de Linuxomgeving. Met deze cd-rom kunt u de Cybersoda organiseren in uw normale besturingssysteem, Windows of Mac OSX. Het boekje helpt u bij het opstarten van de cd’s en zet de verschillen nog eens duidelijk op een rijtje. Het boekje helpt u ook bij het zoeken in deze enorme informatiebron die beide cd’s vormen!

Als u uw computer opstart, wordt de Cybersodawebsite geopend. Op deze website staat een mogelijk programma voor uw workshop. Met behulp van dit programma kunt u vijf verschillende modules organiseren: 1. surfen op internet; 2. programmeren; 3. hardware; 4. beeldbewerking; en 5. internetsites bouwen. U vindt hier aantekeningen, technische en pedagogische fiches, interessante links en veel meer informatie voor elk van de vijf modules.

Vrije software om te delen

Het Cybersodaproject biedt u de mogelijkheid om voor uw workshop gebruik te maken van vrije software in plaats van eigendomssoftware. Vrije software is vaak gratis, er is geen licentie voor nodig en u kunt de software dus kopiŽren en doorgeven aan uw deelnemers/deelneemsters, dat is volkomen legaal! Op deze manier kunnen de jongeren de software mee naar huis nemen en er thuis in alle vrijheid verder mee experimenteren. Deze vrije software, die wij natuurlijk getest hebben, is beschikbaar op zowel de Data CD als op de Live CD!

Het koffertje zelf gaat uit van hetzelfde principe. Het is gedeponeerd onder een Creative Commons-licentie. Dit wil zeggen dat u het kunt gebruiken, printen en kopiŽren. U kunt de oefeningen, teksten en fiches veranderen, zolang u de auteurs vermeldt en het niet voor commerciŽle doeleinden gebruikt wordt.

Niet te vergeten: het geslacht…

Het Cybersodakoffertje is ontwikkeld in het kader van het ADA Project. De activiteiten, fiches, oefeningen en modules zijn perfect te gebruiken voor jongens en meisjes, maar de Cybersodaworkshop is allereerst ontwikkeld voor de sensibilisering van tienermeisjes over nieuwe technologieŽn. De beelden zijn dus foto’s van meisjes en iedere module wordt voorafgegaan door een introductie over rollenpatronen van jongens en meisjes. Dit thema kan dan besproken worden met de klas of de groep in het kader van de activiteit zelf.

We gaan ervoor

Na vele maanden van voorbereiding, is ADA trots het Cybersodakoffertje beschikbaar te kunnen stellen. In dit multimedia-pakket vindt u materiaal om uw eigen workshop te organiseren: pedagogische fiches, aantekeningen, voorbeelden en ideeŽn voor oefeningen! Het Cybersodakoffertje staat vanaf nu tot uw beschikking. Klik dan hier voor het bestelformulier. Het ADA Netwerk is eveneens van plan om korte trainingen te organiseren voor de toekomstige gebruik/sters van Cybersoda: leerkrachten, animators/animatrices… voor wie zich niet aan de informaticaworkshops wil wagen zonder voorbereiding. Als u meer hierover wilt weten, u wilt inschrijven voor onze opleidingen, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team: info@ada-online.be. We zullen antwoord geven op al uw vragen en u stap voor stap begeleiden tijdens dit grote Cybersoda-avontuur!

- Bezoek Ada’s webrubriek over het koffertje
- Bezoek de Cybersoda website
- Bestel het koffertje (bestellen voorbehouden voor iedereen die van plan is een workshop met jongeren te organiseren)
- Cybersoda workshops

Alle gepubliceerde artikels over deze rubriek:

Terug naar school met Cybersoda

Afgelopen zomer nodigde ADA een aantal leerkrachten lager onderwijs uit in de lokalen van het opleidingscentrum Interface3. ADA liet hen kennismaken met de rijkdommen van het Cybersoda koffertje en niet ťťn die aarzelde om het ook gratis en voor niets in de boekentas te stoppen.

Artikel gepubliceerd in: 09/2006

**Lees meer**

Pedagogische koffertje Cybersoda met knipoog naar meisjes

Het Cybersodakoffertje is een pedagogisch instrument voor iedereen die informaticaworkshops wil organiseren voor jongeren. Het is ontwikkeld op basis van ADA’s praktijkervaringen en bestaat uit een handleiding en twee cd-roms boordevol informatie. Het koffertje ligt voor u klaar en is gratis. Bestel het vandaag nog!

Artikel gepubliceerd in: 03/2006

**Lees meer**

Ada’s pedagogische koffertje in primeur op CST

Van dinsdag 14 maart t/m donderdag 16 maart 2006 is Ada aanwezig op het jaarlijkse CST-initiatief "Computers op School en Thuis" in Flanders Expo te Gent. Wie de demosessie van Ada over de middag meepikt, krijgt in primeur te pakken, gratis en voor niets: Ada’s kersverse pedagogische koffertje "Cybersoda". U komt toch ook?

Artikel gepubliceerd in: 02/2006

**Lees meer**

Lezersbrief

Cybersoda Hardware: "De leerlingen vonden de associatiespelletjes en het verbinden van de juiste cijfers en letters geweldig."

Artikel gepubliceerd in: 01/2006

**Lees meer**

Cybersoda Live-CD weldra beschikbaar

In navolging van de Cybersoda Hardware cd-rom , legt Ada momenteel de laatste hand aan een Cybersoda Live-CD. Een cd-rom volgestouwd met vrije software om jongeren, en in het bijzonder meisjes van 10 tot 16 jaar, vertrouwd te maken met toepassingssoftware.

Artikel gepubliceerd in: 05/2005

**Lees meer**

Cybersoda en ADA’s educatieve ICT-spelletjes nu ook online

Tijdens de Vlaamse Onderwijsdagen (VLOD) 2005 in Flanders Expo te Gent proefden meer dan driehonderd leerkrachten en leerkrachten in spe met succes van de kersverse Cybersoda Hardware module. Een module ontwikkeld door het ADA-Netwerk voor gebruik in het basis- en lager secundair onderwijs om vooral meisjes over de ICT-streep te trekken. Acht leerkrachten vielen bovendien na afloop van de VLOD in de prijzen en kregen elk een USB-memorystick cadeau. De gemeentelijke basisschool uit Holsbeek kaapte de hoofdprijs weg: een Cybersoda Hardware pakket met alles erop en eraan.

Artikel gepubliceerd in: 03/2005

**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium