ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter Maart 2005

Maart 2005

ARTIKELS

Cybersoda en ADA’s educatieve ICT-spelletjes nu ook online

Tijdens de Vlaamse Onderwijsdagen (VLOD) 2005 in Flanders Expo te Gent proefden meer dan driehonderd leerkrachten met succes van de kersverse Cybersoda Hardware module. Een module ontwikkeld door het ADA-Netwerk voor gebruik in het basis- en lager secundair onderwijs om vooral meisjes over de ICT-streep te trekken. Acht leerkrachten vielen bovendien na afloop van de VLOD in de prijzen.
**Lees meer**

De grote verdwijntruc

Op school liggen de slaagpercentages van meisjes hoger dan die van jongens, en ondertussen is er geen enkele studierichting meer waar geen meisjes te vinden zijn. Maar de meest prestigieuze studierichtingen van het hoger onderwijs, met name de wetenschappen, blijven overwegend mannelijk. Welke verdwijntruc wordt hier toegepast en wie of wat is daar verantwoordelijk voor? Speciaal voor leerkrachten licht ADA enkele antwoorden toe.
**Lees meer**

Vrije software zit in de lift

De wereld van vrije software is een mannenwereld, maar niet meer voor lang. Na Ada’s uiteenzetting over vrije software waren enkele vrouwelijke ’geeks-in-spe’ alvast van plan de Vrije Softwaregemeenschap van wat vrouwkracht te voorzien.
**Lees meer**

FOCUS OP

Biologie en de verschillen tussen man en vrouw

Over de verschillen tussen man en vrouw geraakt niemand uitgepraat. Dagelijks verschijnt er wel ergens een boek over. Al naargelang de bron, soms dubieus, soms heel interessant, zijn we afhankelijk van de samenstelling van onze chromosomen (XX of XY) of afkomstig van de een of andere planeet (Mars of Venus), kunnen we kaart lezen of kleuren combineren, hebben we moederinstinct of een aangeboren agressiviteit. Gelukkig zijn ook echte wetenschappers geïnteresseerd in de problematiek.
**Lees meer**

Het vrouw(on)vriendelijke karakter van de IT sector

Het aantal bekwame arbeidskrachten in de informaticasector was lange tijd onvoldoende. Deze situatie zorgde ervoor dat de informaticasector qua arbeidsomstandigheden een zeer eigenzinnige weg in sloeg. Een weg die de toegang van vrouwen tot de sector er niet altijd even gemakkelijk op maakte.
**Lees meer**

KORT

Interview met Karine Tirry, productiesecretaresse bij Radio Donna

Karine Tirry werkt als productiesecretaresse bij het populaire radiostation Radio Donna. Aan ADA vertelt ze over haar werk en welke rol informatica daar bij speelt.
**Lees meer**

Ada op Vrouwendag te Antwerpen

Op de Internationale Vrouwendag te Antwerpen maakte Ada deel uit van een twintigtal vrouwvriendelijke organisaties en vroeg ook aandacht voor de m/v ongelijkheden op het vlak van informatica.
**Lees meer**

Vrije software als feministische strategie?

Tijdens een bijeenkomst van de vereniging voor Gender en Technologie in Utrecht werd gebrainstormd over de relatie tussen feminisme en vrije software.
**Lees meer**

Gratis interactief preventieprogramma

Action Innocence wil de waardigheid en integriteit van kinderen op het Internet beschermen. Als school, oudervereniging of bedrijf kan u een gratis interactief preventieprogramma aanvragen.
**Lees meer**

Enquêteresultaten: Sinterklaas en de Kerstman: macho’s of macha’s?

Spijt voor wie het benijdt, maar volgens meer dan honderd lezers en lezeressen van de ADA-site zijn de Sint en de Kerstman geen macho, noch macha. Meisjes en jongens krijgen ongeveer hetzelfde speelgoed.
**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium