ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŽn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franÁais ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter Mei 2007

Mei 2007

ARTIKELS

Ada bouwt mee aan Gender Square in Second Life

Ada bracht uit pure nieuwsgierigheid een bezoekje aan Second Life, en dat draaide uit op een prospectie naar de mogelijkheden van deze online 3D-wereld voor non-profit organisaties. Ondertussen bouwt Ada op Second Life mee aan de Gender Square, met speciaal en gratis voor vzw’s een video- en conferencing room, een tentoonstellingsruimte en faciliteiten voor e-learning en culturele evenementen die verband houden met gender.
**Lees meer**

Bruisende plannen om de IT sector aantrekkelijk te maken

Sinds enkele maanden stapelen de initiatieven zich op om jongeren in de richting van informaticastudies en carriŤres te lokken. Nu de beroepsfederaties in alle richtingen rekruteren, is het voor de Europese instanties meer dan ooit van belang om te wijzen op het vrouwelijke potentieel. Een overzicht van enkele lopende programma’s, maar ook enkele bedenkingen.
**Lees meer**

Oud traint oud

Gedurende veertien weken gaf Ada informaticales aan een tiental oudere vrouwen om van hen lesgeefsters te maken. Tijdens het Internetfeest op 27 maart 2007 kregen ze hun vuurdoop en moesten ze hun digitale kennis doorgeven aan hun leeftijdsgenoten. Oud traint oud of een schitterende manier om de digitale generatiekloof te helpen dichten.
**Lees meer**

Our server, ourselves!

De "Zaterdagschool voor vrije software" is een initiatief van en door vrouwen. Gedurende zes maanden werd gewerkt rond het opzetten van een server. De workshops werden gegeven door lesgeefster verbonden aan het opleidingscentrum Interface3 en vrouwen die actief zijn bij GenderChangers, Grepgrrrls, Collectifs.net, Constant vzw en Bxlug.
**Lees meer**

FOCUS

Bestaat er zoiets als vrouwelijke informatica?

Voorstanders van diversiteit onderstrepen de verschillen tussen mannen en vrouwen, omdat die voor bedrijven een verrijking zijn. Het leidt tot oplossingen die beter zijn toegespitst op een bepaald mannelijk of vrouwelijk publiek (van klanten). Hoe zit dit in de informaticasector? Benaderen mannen en vrouwen de nieuwe technologieŽn op een andere manier? Of verschilt de vrouwelijke informatica niet van de mannelijke?
**Lees meer**

Veranderingen in de werksituatie en de mythe van de mondialisering

Veroorzaken de informatie- en communicatietechnologieŽn (ICT) een wereldwijde revolutie in onze postindustriŽle samenleving? Van welke culturele, economische en sociale aspecten zijn deze technologieŽn de dragers? Dat zijn vragen waarover Ada’s partner SOFFT in Luik op 8 december 2006 een bijeenkomst organiseerde.
**Lees meer**

KORT

GeŽngageerd gamen

Jongeren die van videospelletjes houden kunnen sinds kort bij een reeks humanitaire en milieuorganisaties hun hart ophalen en al spelend de boodschap van deze organisaties verder uitdragen.
**Lees meer**

Frances E. Allen wint Turing Award

Voor de eerste keer sinds de eerste uitreiking in 1966 wordt de A.M. Turing Award toegekend aan een vrouw: Frances E. Allen, een programeuse bij IBM.
**Lees meer**

Ada’s instrumenten oogsten succes

Begin maart trok Ada naar Flanders Expo in Gent voor de Vlaamse Onderwijsdagen 2007. Honderden bezoekers bemachtigden er een gratis Ada-instrument en vier wedstrijdwinnaars kregen een USB-stick mee naar huis.
**Lees meer** 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium