ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŰn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franšais ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter September 2005

September 2005

ARTIKELS

Antwerpse laatstejaarstudentes secundair onderwijs weldra gementord door oudstudenten informatica


Onder de uitdagende titel "Pimp IT up" organiseren Ada en de Karel De Grote-hogeschool Antwerpen begin 2006 een IT mentorship-dag voor meisjes die voor een studiekeuze zullen staan. Wie er als bedrijf of middelbare school het fijne van wil weten, woont de voorstelling ervan bij op 13 oktober 2005 te Antwerpen.
**Lees meer**

Portret van een databasebeheerder bij KBC Bank

Wat je vooropleiding ook is, naar het beroep van databasebeheerder leiden vele wegen. Getuige hiervan Nicole De Sitter. Na een licentie muziekconservatorium en een jaar lesgeven, koos mevrouw De Sitter voor een totale ommekeer: ze leerde programmeren. Tien jaar werkte ze als programmeur en vond uiteindelijk het beroep van haar dromen als databasebeheerder bij KBC Bank.
**Lees meer**

Peer-to-peer technologie zet auteursrechten onder druk

Het peer-to-peer uitwisselen van muziek en films heeft al heel wat stof doen opwaaien en de platenindustrie opent de jacht op duizenden muziek- en filmliefhebbers die auteursrechterlijk beschermd materiaal gratis van het internet downloaden. Maar is deze digitale revolutie nog wel te stuiten? Ada wou er het fijne van weten en ontdekte heel wat vrouwelijke ’internetpiraten’ in het vizier van de muziekindustrie...
**Lees meer**

Anne Stevens, SAP projectleidster & ERP projectleidster sinds 5 jaar

Wist u ook niet dat SAP een ge´ntegreerd softwarepakket is voor bedrijven en nog minder dat SAP ook vrouwelijke projectleiders telt? Projectleidsters die, net als hun mannelijke collega’s, op hoog niveau er best in slagen arbeid en gezin te verenigingen. Anne Stevens, SAP projectleidster en sinds vijf jaar ERP ("Entreprise Ressources Planning - ERP", algemene term voor software als SAP) projectleidster vertelt u er alles over. Bekijk de video en laat je begeleiden door Anne...


QuickTime:

klein formaat (4 Mb)

groot formaat (7 Mb)

anne stevens


Windows
MediaVideo:

klein formaat (4 Mb)
groot formaat (8 Mb)


**Lees meer**

FOCUS OP

Weinig meisjes in de informaticaopleidingen: oorzaken en oplossingen?

Het Ada-netwerk vraagt zich af hoe het komt dat meisjes afwezig blijven in de hogere informaticaopleidingen (en op de arbeidsmarkt), en gaat op zoek naar oplossingen. In deze focus vestigen we de aandacht op enkele denkpistes en goede praktijken die bedrijven, overheid, scholen en gewone burgers kunnen aanzetten om zich gemotiveerd in te zetten voor het dichten van de digitale kloof tussen mannen en vrouwen.
**Lees meer**

Kantoorjobs, vrouwen en informatica

Sinds de intrede van de computer op kantoor veranderde de werkomgeving snel. Het klavier van de traditionele schrijfmachine, eens zo geassocieerd met een vrouwenberoep, verwierf in de kortste keer een geslachtsloos karakter. Bekijken we vandaag de beroepen in functie van de gebruikte computertoepassingen per geslacht, dan blijkt echter weinig veranderd. Vrouwen gebruiken de kantoortoepassingen, mannen de meer technische, gespecialiseerde informaticatoepassingen,… en de telefoon en laptop.
**Lees meer**

KORT

Brussel in vrouwenhanden

Op 16 oktober 2005 is de Kunstberg te Brussel in vrouwenhanden. Vier vrouwenorganisaties houden er Confŕttia Festival. Ada is er klaar voor. En U?
**Lees meer**

Ada present op Sophia Colloquium

Op 20 en 21 oktober 2005 organiseert Sophia, het Belgisch co÷rdinatienetwerk voor Vrouwenstudies, het colloquium "Genderstudies: een genre apart / Savoirs de genre, quel genre de savoir?".
**Lees meer**

Wat leerkrachten denken over meisjes en informatica

Op de Vlaamse Onderwijsdagen (VLOD) te Gent afgelopen jaar bevroeg Ada een dertigtal leerkrachten over vrouwen en informatica, en polste naar hun attitude en die van hun school.
**Lees meer**

Vrouwen en nieuwe economie in Quebec

In de sector van de "nieuwe economie" in Quebec betreuren vooral vrouwen de werkomstandigheden. Meer dan de helft verlangt minder uren te kloppen om werk en privÚ-leven beter te combineren.
**Lees meer**

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium