ADA : Vrouwen en nieuwe technologieŰn - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en franšais ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter Juni 2005

Juni 2005

ARTIKELS

Portret van twee vrouwelijke ICT-co÷rdinatoren

Gerda Wellens en Sarah Bormans zijn technisch ICT-co÷rdinator in een voormalige jongensschool. Samen zijn ze de verantwoordelijk voor een computerpark van 450 PC’s in een netwerk van glasvezelbekabeling. Twee generaties vertellen hoe ze in die functie terecht zijn gekomen en of er een verschil is in ICT-aanpak van vrouwen en mannen.
**Lees meer**

Europese beroering rond softwarepatenten

Moet de EU het patenteren van software juridisch mogelijk maken? Over deze politieke discussie staat de Europese IT-wereld al meer dan een jaar op zijn kop. Ada reconstrueert het verhaal en ontdekt dat enkele vrouwelijke politici in deze ’dubbele mannenwereld’ van IT & politiek een sleutelrol innemen.
**Lees meer**

Informaticastudies: onbekend maakt onbemind

Isabelle Collet, verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Onderwijs en Vorming aan de Universiteit van Parijs, bevroeg 363 eerstejaarsstudenten Wetenschappen over het thema informatica. Het stereotiep van de mannelijke informaticus is nog lang de wereld niet uit, zo blijkt uit de bevraging. Maar ook blijkt dat meisjes de richting informatica vooral niet kiezen vanwege onvoldoende informatie.
**Lees meer**

FOCUS OP

Bedrijven trekken kaart van diversiteit

Sommige bedrijven trekken de kaart van de diversiteit en gaan prat op het gemengde karakter van hun personeelsbestand. Anderen verwijzen graag naar het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar wat betekenen de termen en waarom zijn ze gunstig, zowel voor de bedrijven als voor de strijd tegen sociale ongelijkheden? Ada ploos het voor u uit.
**Lees meer**

Zwakheden van gemengde scholen m/v

Co-educatie of gemengd onderwijs wordt beschouwd als een grote stap vooruit op het vlak van de gelijkheid van de geslachten. Toch zijn sommigen van mening dat een terugkeer naar gescheiden klassen oplossing kan brengen voor de zwakke resultaten van jongens voor onder andere de moedertaal en de desinteresse van meisjes voor de traditioneel mannelijke vakken zoals wiskunde en wetenschappen.
**Lees meer**

KORT

Plechtige opening Open Leercentrum Brussel

Dankzij financiŰle steun van Microsoft kunnen laaggeschoolde vrouwen op het opleidingscentrum Interface3 nu ook terecht voor een reeks initiatiecursussen informatica.
**Lees meer**

Knelpunten ICT-co÷rdinatie in het onderwijs

Een dertigtal ICT-co÷rdinatoren lager en secundair onderwijs hielden in Kortrijk op 17 mei 2005 een ’ICT-babbel’ en legden een aantal knelpunten bloot.
**Lees meer**

Loopbanen in ICT-sector vooral nomadisch

Volgens recent onderzoek van Elke Valgaeren (LUC) is in de ICT-sector hoe langer hoe minder sprake van klassieke lineaire loopbanen. De loopbanen zijn nomadisch geworden.
**Lees meer**

PrivÚ computergebruik

De recente cijfers over het computergebruik en surfgedrag van Belgen.
**Lees meer**

ICT in BelgiŰ

Hoewel de sector van informaticadiensten in een laagconjunctuur verkeert, blijft de sectororganisatie Agoria optimistisch.
**Lees meer**

Hier zijn de cybertechnieksters!

Ze blijken zowat alles te weten over het binnenste van uw PC en staan klaar voor reparatie als het ding het laat afweten.
Omdat ze ook wel wat van psychologie afweten, begrijpen ze best wat een computergebruik/st/er wanhopig kan maken...
Ontdek het mysterie van het moederbord en de geheimen van het RAM-geheugen!
Ada stelt voor: Belgin en Yin, twee PC-technieksters die hun beroep voor u uit de doeken doen, in beeld en geluid!

Belgin (in het Frans)
BELGIN
Yin (in het Nederlands)
YIN

-QuickTime (14 MB)

- Windows Media Player (15 MB)

-QuickTime (13 MB)

- Windows Media Player (14 MB)

 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium