ADA : Vrouwen en nieuwe technologieën - Vrouwen en IT - Vrouwen en ICT
:: home :: web site plan ::
en français ::
 
   
U bent hier: Home Newsletter November 2004

Ada present op Vrouwendag 2004 in Hasselt

Wie op 11 november 2004 niet hoeft te werken - bijna iedereen dus want het betreft een wettelijke feestdag - mist de Vrouwendag in Hasselt niet. Het Ada-netwerk organiseert er een werkwinkel digitale fotografie en een tentoonstelling over het vrouwbeeld in de informaticapers. Zin in een voorproefje? Vul dan vandaag nog Ada’s stemformulier in en kies mee voor het beste, het slechtste en het meest duivelse beeld van de vrouw in de informatica.
*Lees meer*

Hoe ziet een informaticus m/v er eigenlijk uit?

Het stereotiepe beeld van de informaticus is mannelijk, nerd, asociaal en hacker. Geen wonder dat de informaticarichtingen en het informaticaberoep weinig volk trekken, en in het bijzonder weinig vrouwvolk over de vloer krijgen. Het stereotype beeld van de informaticus stemt dan ook helemaal niet overeen met de werkelijkheid. Eén blik op de beroepsfiches van Ada is voldoende om te zien hoe divers de informaticaberoepen tegenwoordig zijn. Om meisjes pas echt zin te doen krijgen.
*Lees meer*

’Informatica Feminale’ doorbreekt de mannelijke universiteitscultuur in informatica

Het dalend aantal vrouwelijke informaticastudenten laat ook onze Duitse collega’s niet los. Enkele vrouwelijke computerspecialisten sloegen de handen in elkaar en lanceerden ’Informatica Feminale’, een project van de Universiteit van Bremen dat sleutelt aan het lessenpakket, de leermethodes en het imago van informaticastudies. Centraal in het project staat de veertiendaagse ’Zomeruniversiteit’, een academisch cursuspakket informatica voor en door vrouwen.
*Lees meer*

Vrouwen en informatica in Centraal- en Oost-Europa

In Oost-Europa waren voor de regimeveranderingen meer vrouwen werkzaam als ingenieur dan in West-Europa. Toch bleven ook in die landen veel traditionele rollenpatronen overeind. Dit werd pas goed merkbaar na de val van de muur toen de werkloosheid onder vrouwen harder toesloeg dan die onder mannen. Genderorganisaties zien ICT als een middel om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen.
*Lees meer*

Interview met Stéphanie Malchair, ERP-consultant bij Ordiges

ERP-consultant: een nieuw en complex beroep dat bijzondere communicatievaardigheden vereist en sterk gevraagd wordt op de arbeidsmarkt. Ada sprak met Stéphanie Malchair die reeds enkele jaren als ERP-consultant werkt.
*Lees meer*

Een gesprek onder Cyberfeministes: Ada, Nat Muller, Diana McCarty en Betty

Al vaak gehoord van cyberfeminisme, maar nog nooit durven vragen wat het precies betekent? Mis dan Ada’s gesprek niet met Nat Muller, Diana McCarty en Betty, drie cyberfeministes met elk hun verhaal over de infiltratie van vrouwelijke virussen in de masculiene technowereld van cyberspace.
*Lees meer*

Vlaams onderzoek bevestigt buitenlandse bevindingen

Volgens recent onderzoek aan het Limburgs Universitair Centrum ervaren meisjes informatica als saai en onaantrekkelijk, menen meisjes dat informatica eenzijdig, moeilijk en ingewikkeld is en bovendien gelijkstaat met stilzitten. Helemaal nieuw zijn deze bevindingen niet. Nieuw is wel dat in het onderzoek een studie is opgenomen naar de beeldvorming m/v in de informatiebrochures van het hoger en universitair informatica-onderwijs
*Lees meer*

Kort

Cybersoda: aan de slag met gratis software
Waarom betalen voor software als er ook gratis en voor niets een uitstekend alternatief is? Namelijk Linux. De computers in de Cybersoda-klas voor jongeren waren zo omgeschakeld. Waarom zou het dan bij u op school of thuis niet net zo gaan?
*Lees meer*

To chat or not to chat?
Chatten jongens meer dan meisjes, of is het net omgekeerd? En hoe vaak en hoe lang hangen ze aan het Internet? Om op al deze vragen een antwoord te geven, interviewden twee leerlingen van het OLV-College te Vilvoorde hun medeleerlingen.
*Lees meer*

Een ontmoeting met Clarice, beroep : illustratrice… in het informaticatijdperk
Clarice (één van de winnaressen van Ada’s mascottewedstrijd) legt uit hoe ook het beroep van graphicus m/v zich aan het informaticatijdperk heeft aangepast.
*Lees meer*

Bevriende websites
Ada is niet het enige project rond vrouwen en nieuwe technologiëen. Binnen en buiten Europa nemen heel wat instituties, verenigingen en projecten het thema ter harte.
*Lees meer*

Het Ada-team stelt zich voor
Het wordt tijd om ons eens voor te stellen. Wie werkt achter de schermen van Ada? Wie doet wat?
*Lees meer*

Het beste, slechtste en meest duivelse vrouwbeeld in de informatica
Laat je digitale voorkeur vallen op één van de vrouwbeelden en geef je commentaar op Ada’s spiksplinternieuwe discussieforum!

Digitales @ Netdays 2004
Van 22 tot 27 november organiseert het opleidingscentrum Interface3 en de vzw Constant in het kader van Ada een reeks conferenties, film- en debat-theatervoorstellingen over vrouwen en informatica.
Zie programma (pdf).
Meer info:
- vzw Constant, Laurence Rassel: info@constantvzw.com
- Cequellesfont, Marie Vermeiren: cequellesfont@xlcc.be


 
Attribution-NonCommercial 2.0 Belgium